Свят

Иранска следа: Има ли намеса на Техеран във войната между Израел и Хамас?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От началото на сблъсъците между Израел и „Хамас“ Иран подкрепя военната операция на ислямистката групировка и дори предупреди за възможно разширяване на конфликта. Но, какво би се случило, ако Ислямската република директно стане част от него?

Основният риск тук е, че, за да запази доверието, Иран може да насърчи съюзниците си в Ливан, по специално „Хизбула“, която е много по-мощна от „Хамас“, да отвори нов фронт срещу Израел на север. И ако след това Иран бъде въвлечен, има риск Ирак, Сирия и Ливан да влязат в конфликт с Израел и Съединените щати. Последиците вероятно ще бъдат катастрофални не само за региона, а за целия свят.

Али Ваез, директор на иранската програма в International Crisis Group

Въпреки че Иран отрича да има общо с войната, експерти допускат, че Техеран вече е замесен.

„Иран е един от дългогодишните поддръжници на „Хамас“ – осигурява обучение, логистика и контрабанда на оръжие. Помага им да поддържат военния си капацитет. Има конкретни елементи, свързани с това. Например военните парапланеристи, които преминаха израелската граница и извършват тези престъпления. В тунелите в Газа не можеш да се научиш как да летиш с парапланер. Не можеш да го направиш в зона, която – от гледна точка на сигурността, е изключително контролирана. Обучени са някъде другаде“, коментира Сара Базубанди, научен сътрудник в Германския институт за глобални и регионални изследвания.

А как международната общност да се подготви за евентуална ескалация в региона?

Няма друго решение, освен дипломацията. Беше изпробвана и алтернатива – демонстрирането на военна сила, санкциите. Това само направи Иран по-агресивен в региона и по-репресивен вътрешно. Най-доброто нещо, което международната общност може да направи от стратегическа и хуманитарна гледна точка, е да постигне прекратяване на огъня възможно най-скоро.

Али Ваез, директор на иранската програма в International Crisis Group

От началото на конфликта няколко световни лидери – Джо Байдън, Олаф Шолц и Риши Сунак, се отправиха към региона, но засега спиране на огъня няма.