Свят

Анализатор: Иран може да нанесе превантивен удар срещу Израел

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Тези совалки като посещението на Байдън в Израел имат една единствена цел и тя е да се отложи операцията на Израел в Ивицата Газа или поне да се окаже натиск тя да бъде максимално щадяща, за да не се стигне до мащабна хуманитарна криза в региона.“

Това коментира в ефира на Euronews PrimeTime доц. Искрен Иванов – експерт по международни отношения и управление на кризи.

„Беше въпрос на време Близкият Изток да пламне“, посочи той.

Мисля, че е малко вероятността да се стигне до отмяна на военната операция, защото в момента на власт в Израел е едно силно консервативно правителство и тази военна операция от една страна ще има даде по-голяма легитимност в очите на избирателите, а от друга ще бъде сигнал за останалите терористи в региона, че държавата Израел е силен и няма да позволи те да продължат да извършват подобни атентати срещу нея.

По думите на експерта е важно да се минимизира броят на цивилните жертви, което може да стане единствено чрез регулирането на специални коридори, през които те да напуснат военните зони.

Според доц. Иванов дори Израел да унищожи Хамас, Хизбула и други подобни организации, на тяхно място ще се появят други.

„Това е постижимо, но крие опасност“, предупреди той.

Единият вариант е Израел просто да се откаже от предстоящата военна операция, но това ще е сигнал към всички терористи в региона, че те могат да правят каквото си поискат. Другият вариант е Израел да проведе военната операция, но някоя голяма международна сила да стане гарант за евакуирането на цивилното население.

„Най-вероятният сценарий е да се проведе израелската военна операция при освобождаването на хуманитарните коридори“, смята експертът.

Според доц. Иванов конфликтът има три страни – терористите, Израел и външни фактори като Иран и Саудитска Арабия.

Напълно възможно е Иран да нанесе превантивен удар върху Израел, ако наистина се стигне до особено интензивна операция в Ивицата Газа. Точно това е причината, поради която Пентагонът ще подготви тези 2-3000 морски пехотинци да отидат в Близкия Изток като сдържащ ефект, но те по-скоро могат да провокират иранска намеса. Това обаче няма да бъде в полза на Иран“, посочи анализаторът.

Той предупреди, че има опасност от размирици в Египет, ако не бъде даден твърд отговор на терористите.

„За да се говори за създаването на Палестинска държава трябва да се водят разговори между Израел и САЩ, Саудитска Арабия и САЩ и други държави“, смята доц. Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.