Европа

Путин от парада в Москва: Русия даде изпреварващ отпор на агресията

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Russia Victory Day Parade 22129266634323 Снимка: АР

Русия отбелязва Деня на победата с военен парад в Москва. Денят е посветен на победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война и идва на фона на нахлуването на Русия в Украйна.

Вижте парада на живо:

Русия даде изпреварващ отпор на агресията и това беше единственото правилно решение. Русия няма никога да се откаже от уважението към всички народи и култури, но Западът реши да отмени това. Западът зачеркна мъжеството и смелостта на онези, които извоюваха победата над фашизма. НАТО не пожела да ни чуе. Тя имаше съвършено други планове и се подготвяше да нападне Крим. НАТО започна да присвоява прилежащите към нас територии, близо до нашите граници. Всичко говореше за това, че сблъсъкът с неонацистите ще бъде неизбежен.

Владимир Путин, президент на Русия в речта си на парада

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна няма да позволи на Русия да "притежава победата над нацизма" през 1945 г., подчертавайки ролята на собствената си страна в нея. 

Във видеото украинският президент Володимир Зеленски, който се разхожда по улиците на Киев тази сутрин, подчертавайки ролята на Украйна в победата над нацистка Германия и сравнявайки тогавашните боеве с това, което се случва в Украйна днес.