Свят

Генерална репетиция за военния парад в Москва

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 08 130740

Военният парад в Москва за Деня на победата ще бъде повод за демонстрация на сила в разгара на така наречената от Русия “специална операция” в Украйна. През последните години президентът Владимир Путин използва случая, за да покаже военна мощ и най-модерните си оръжия. Финалните репетиции за традиционния военен парад в руската столица вече приключиха.

 

Според руското министерство на отбраната, по Червения площад са преминали 11 хиляди военни и 131-една единици военна техника, предвождани от легендарния танк Т-34 от времето на Втората световна война. А в небето са прелетели 77 военни самолета и хеликоптера. От Кремъл заявиха, че на 9-и май ще прелети и Ил-80 - известен като самолетът на Страшния съд. Той е конструиран, за да може в случай на ядрена война руският президент да продължи да управлява страната от въздуха. По план 8 самолета Миг-29 ще формират буквата Z - символът на руската военна кампания в Украйна.

Западът обикновено следи отблизо парада. Тази година нито един западен лидер не е поканен. Официалното обяснение от Москва е, че няма да присъстват, защото не е кръгла годишнина от победата над нацистка Германия преди 77 години.