Местни Избори 2023

Проблемите на града – спирка Бургас: Kандидатите на дивана на Euronews Bulgaria преди местния вот

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Обратно на тема избори. Този път фокусът е Бургас. По-рано днес ви показахме мнението на гражданите за основните проблеми на града. Сега е време да чуем решенията. Битката за един от най-големите ни морски градове се очертава да бъде бурна и всеки от кандидатите смята, че може да вземе превес над останалите.


 

Димитър Найденов, независим:

Какво значение, че има университети, при положение, че няма работни места, които да осигуряват добри заплати? Бургас е беден град, в него няма добре заплатени работни места, които да дадат реализация на младите хора – те завършват училище и използват града като трамплин за други градове , дори за други държави. Провалът на управлението на Николов е, че за 16 години не успя да осигури инвестиции, с висока добавена стойност, разкриване на много и добре заплатени работни места.

Бургас е на транспортния коридор между Азия и Европа. По тази причина ние сме привлекателно място за инвеститори. Но по една или друга причина, тези, които идват, след разговори с общината, се отказват.

Ние можем да бъдем част от автомобилната промишленост, фармацевтика...

 

Константин Бачийски, ПП „Средна европейска класа“:

Най-малкото, ще реализирам т. нар. План „Бачийски“, койкто създадох като общински съветник още през 2015 година. Още тогава осъзнах, че това е основния проблем на Бургас – 85% от моите съученици от Математическата гимназия не живеят в Бургас. Те са в София и в чужбина.

Младите хора напускат града, защото няма добре платени работни места. В Бургас много голяма част от хората имат сезонна заетост. А градът има нужда от целогодишни добре платени работни места.

Те ще дойдат от създаване на индустриална свободна безмитна зона и собствено карго летище, с капацитет от осем хиляди работни места – на бившата авиобаза „Равнец“. А също и от разширяване и обновяване на пристанището.

Живко Табаков, „Левицата!“:

В Бургас се направиха достатъчно много университети, но много голяма част от младите хора – а и от родителите – смятат, че трябва да бъде направено много в посока откриване на добре платени работни места. Аз смятам, че гръбнакът на оставането на хората в Бургас е той да бъде градът, в който хората работят за по-високо възнаграждение.

Бургас е известен с липсата на работни места, на целогодишни работни места и на високо възнаграждение.

 

Тодор Ангелов, „Възраждане“:

Бургас е една много хубава опаковка, но съдържанието е нулево.

Идеята ни е да създадем работни места, но в сферата на предприятията с висока добавена стойност, защото само там има и добри заплати. И по този начин мислим, че ще запазим младите хора. Младият човек с минимално заплащане не може да създаде и да отгледа семейство (а и да поживее малко). Може би това е причината да губим толкова много хора – 70 хиляди души за последните 10 години.

 


Тодор Иванов, ИТН:

За да са високи заплатите, трябва да има високо технологични производства. Ако няма инвеститори, които да произвеждат стоки с висока добавена стойност, няма как да дават съответното подходящо заплащане, към което всички се стремят. През последните години не се направи достатъчно, за да се привлекат такива инвеститори. На мен лично ми изглежда малко безнадеждна ситуацията, в обозрим, кратък период от време.

Може би дългосрочно общината полага усилия за изграждане на индустриални зони, но трябва да се изгради и подходяща инфраструктура, за да бъде привлекателно за инвеститорите. Съответно, да има и достатъчно обучени кадри, които да искат да останат в града. Бургас вече се пообезлюди и стана непривлекателен извън туристическия сезон.

 

 

Вижте още във видеото.