Свят

Русия тръгна да излиза от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити

От Euronews България Euronews България

Долната камара на руския парламент направи първата стъпка към одобряването на законопроект, който ще отмени ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.

412 депутати гласуваха "за", без "против" или въздържали се на първото от три четения на законопроекта. В Русия
идеята започна да се обсъжда в последните седмици, като руският президент Владимир Путин предложи ратификацията да бъде отменена. Руската федерация никога не е извършвала ядрен опит. Съветският съюз последно тества такова през 1990 г., а САЩ през 1992 г. Северна Корея е единствената страна през миналия век, която е извършила ядрен опит, включващ експлозия.

Аргументът е, че САЩ никога не са ратифицирали договора от 1996 г. Китай - също. Дава се и уверението, че Москва няма да поднови ядрените опити, ако Вашингтон не го направи. Русия твърди и че ще продължи да предоставя данни на глобалната система за наблюдение, която предупреждава света за всеки ядрен опит.

"Нашият вот е отговор на Държавния департамент. И какво ще правим след това - дали ще останем страна по договора или не, няма да им кажем. Трябва да мислим за глобалната сигурност, безопасността на нашите граждани и да действаме в техните интереси", заявява председателят на Руската Дума Вячеслав Володин.