Свят

Путин пристигна в Пекин за среща със Си Дзинпин, посрещна го почетен караул

От Euronews България Euronews България

Докато американският президент Джо Байдън се очаква да пристигне в Израел като знак за подкрепа на воюващата срещу Хамас страна, руският държавен глава кацна в Пекин в рамките на едва второто си пътуване зад граница след издадената през март международна заповед за неговия арест.
 
Владимир Путин пристигна в Пекин на посещение, което трябва да затвърди топлите връзки между Русия и Китай, както и – според международни наблюдатели – да подчертае подкрепата на Пекин за Москва по отношение на войната в Украйна, предаде AP.
 
Двете държави са създали неформален съюз срещу САЩ и други демократични държави, който сега се усложнява от войната между Израел и Хамас. Китай се опитва да балансира връзките си с Израел спрямо отношенията си с Иран и Сирия - две държави, които са силно подкрепяни от Русия и с които Китай е установил връзки по икономически причини, както и за да оспори влиянието на Вашингтон в Близкия изток, коментира агенцията.
 
Самолетът на Путин беше посрещнат от почетен караул на международното летище в Пекин. Руският лидер ще бъде гост на събирането, посветено на 10-годишнината от обявяването от Си на проекта „Пояс и път“, който позволи на страната му да изгражда инфраструктурни обекти в бедни държави като Замбия и Шри Ланка.
 
В интервю за китайска държавна медия Путин похвали „Пояс и път“, който през последните години получава и доста критики заради големите дългове, в които поставя държавите – реципиенти на проектите.
 
„Да, виждаме, че някои хора смятат, че това е опит на Китайската народна република да постави някого под своя контрол, но ние виждаме друго, виждаме само желание за сътрудничество“, казва той пред държавната телевизия CCTV.
 
Путин обяснява, че в рамките на визитата си в Пекин ще има разговори по проекти, свързани с „Пояс и път“, които по думите му ще покажат усилията за „постигане на общи цели за развитие“ със страните от бившия Съветски съюз, разположени в Централна Азия.
 

Putin China2 AP (1) Снимка: AP

Той също така омаловажава икономическото влияние на Китай в регион, който Русия отдавна смята за „свой заден двор“, анализира AP.
 
„Тук нямаме никакви противоречия, напротив, съществува определена синергия“, казва Путин. На срещата си с китайския президент той се очаква да обсъди връзките на двете страни в областта на енергетиката, високите технологии и финансовата индустрия, както и експорта. Отбраната не е официално спомената като тема на разговорите. Въпреки това според анализатори военното сътрудничество между двете страни ще се разраства, а за Русия Китай е „спасителен пояс“ и в това, и в икономическо отношение.
 
Само няколко седмици преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година Путин се срещна със Си в Пекин и страните подписаха споразумение, в което се ангажираха да поддържат „безгранични“ отношения. Опитите на Пекин да се представи като неутрален мирен посредник във войната на Русия срещу Украйна бяха широко отхвърлени от международната общност, припомня AP.
 
Си посети Москва през март и тогава отправи поканата си за насрещна визита към Путин. Китай осъди международните санкции, наложени на Русия, но не взе пряко отношение по заповедта за арест, издадена за Путин от Международния наказателен съд по обвинения в предполагаемо участие в отвличането на хиляди деца от Украйна.