Политика

Президентът: Нямаме полза от нови избори

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9390747 Президентът Румен Радев. Снимки: АР

„Най-малко в момента имаме полза от нови избори, българите са изморени, това е крайна мярка. Над всичко трябва да бъде българският интерес“. 

Така президентът Румен Радев коментира актуалните политически въпроси, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред Паметника на незнайния воин.

Президентът заяви още, че все пак очаква от правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес.

 

Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушва в техния глас.

Румен Радев, президент на България

По повод енергийната криза Радев каза, че „за разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма. За съжаление, през годините не успяхме да постигнем диверсификация. За разлика от други държави българите са енергийно най-бедните в ЕС. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е по възможност да се запазят същите", заяви Румен Радев. По думите му рискът за страната ни е чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента.

 

Крайно неуместно и нездравословно е да се поставят ултиматуми.

Румен Радев, президент на България

Това отговори президентът на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който заяви, че до юни има възможност за развитие на отношенията между България и Република Северна Македония. „Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме. Може да се издържи на този натиск, когато има ясни позиции, които отчитат истината. Тук става въпрос за права на човека, за копенхагенски критерии, за език на омразата. Това са неща, които са несъвместими с европейските принципи и ценности“, допълни президентът.
На въпрос има ли напрежение между него и Корнелия Нинова във връзка с упрека ѝ към него за износа на оръжие за Украйна Радев коментира, че твърденията ѝ са некоректни и лесно проверими.
„Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, с който се разрешава износа на оръжие“, заяви Радев.