Свят

Байдън заминава утре за Израел

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън ще пристигне на посещение в Израел в сряда. Това обяви държавният секретар Антъни Блинкен, който увери, че по време на разговорите си с Бенямин Нетаняху държавният глава ще даде ясно да се разбере, че еврейската държава има право да се защитава. От своя страна Нетаняху се очаква да информира Байдън за плановете на Тел Авив относно планираната сухопътна атака срещу бойците на Хамас. Блинкен коментира още, че целта на САЩ е да бъдат сведени до минимум потенциалните жертви на подобна акция както и да се избегне вероятността от разрастване на конфликта.

 

Президентът ще разбере от Израел какво е необходимо, за да защити народа си. Ние продължаваме да работим с Конгреса, за да отговорим на тези нужди. Държавният глава ще подчертае нашето категорично послание към всеки участник, държава или не, който се опитва да се възползва от тази криза, за да нападне Израел. Не го правете. Вече бяха изпратени две групи самолетоносачи и други военни средства в региона. Президентът ще продължи да координира тясно действията си с нашите израелски партньори, за да осигури освобождаването на заложниците, взети от Хамас, включително мъже, жени, малки деца, оцелели от Холокоста и американски граждани.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

По-рано иранският първи дипломат заяви по държавната телевизия, че в близките часове може да се очакват "изпреварващи действия" и добави, че на Израел няма да бъде позволено да предприеме каквито и да било действия в Ивицата Газа, без да понесе последствия. Миналата седмица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей дори приветства атаката срещу еврейската държава.

 

Ако ограничените и изключително кратки възможности, с които разполагат ООН и политическите сили, не бъдат използвани през следващите часове, откриването на нови фронтове срещу ционисткия режим е неизбежно.

Хосейн Амирабдулахиан, Хосеин Амир-Абдолахян

Междувременно, израелските военновъздушни сили съобщиха, че са ударили няколко терористични цели на Хизбула в Ливан. Няма данни за жертви. Ракетите, били изстреляни в отговор на атака от Ливан към израелска територия. Контролно-пропускателният пункт "Рафа" от Египет към Газа също беше засегнат от въздушен удар от страна на Тел Авив, като размерът на щетите не е ясен.