Свят

Израелският Сдерот прилича на призрачен град след ударите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Тихи улици, разрушени сгради и десетки военни - израелският град Сдерот се намира на по-малко от километър от границата с Газа - днес в кварталите му е трудно да се срещнеш някой навън след светкавичната операция на Хамас. 

Голяма част от 30-те хил. жители са евакуирани заради ракетните удари. На място обаче остават хората от спешните служби, които се грижат за пострадалите. 

 

Това е нова травма. Свикнали сме да чуваме сирени на всеки ден, на всеки час. Излизаме, отиваме в бомбоубежището, после продължаваме работа. Но този път беше различно. Събота, 6 сутринта. Изкарват те от леглото ти. В собствената ти къща.

Маген Давид

Повечето търговски обекти също са затворени.

"Правя нещо за другите, макар и малко, защото ми дава цел. Затова е отворено. Ще се борим. Това е единственият ни дом. Нямаме друго място на този свят. Само това", казва Марк Азедайев, който има магазин тук и все още работи. 

В Сдерот атмосферата е зловеща, а тишината нарушават дронове, бойни самолети и минохвъргачки, изстреляни към ивицата Газа. Тези, които все още са в града, затаяват дъх в очакване на обявената офанзива в ивицата.