Свят

След трусовете в Мароко: Архитекти и реставратори възстановяват Маракеш

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Земетресението в Мароко пропука стените на стария град в Маракеш, който съществува от XII в. и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Според местни историци сред сградите има и такива, които са се превърнали в символ на Мароко - в началото на септември минарето на старата централна джамия в Маракеш беше на път да се срути. 

 

Щетите по историческите паметници варират във всеки регион според разстоянието му до епицентъра на трусовете. Най-пострадала е джамията „Тинмел“, която се намира в Игил, както и някои храмове в Маракеш, например джамията Харбуш.

Рашид Шахми, историк

След трусовете със сила близо 7 по Рихтер архитекти и реставратори възстановяват пострадалите забележителности. 

 

Най-голямото предизвикателство е да намерим баланс в опазването на културното наследство с помощта на съвременните технологии. Необходимо е много внимание, за да запазим духа на сградата, но и да я реставрираме, за да бъде безопасна.

Хадия Малки, архитект

И въпреки тежкото земетресение хиляди туристи продължават да посещават Маракеш.

 

Дойдохме да разгледаме. Искахме да се насладим на изживяването, да опознаем културата, да видим местата, засегнати от труса. Да разберем как живеят хората тук и как се справят.

Полатат, туристка от Еквадор

Трусовете в Мароко отнеха живота на близо 3000 души. Най-малко 50 хиляди сгради се срутиха, което доведе до разселването на стотици хиляди хора.