Свят

Месец след опустошителното земетресение в Мароко: Страната е домакин на срещата на МВФ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Един месец след силното земетресение, разтърсило Мароко, град Маракеш е домакин на годишната среща на двете основни финансови институции в света.

"Маракеш е домакин на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка. Това е вторият път, когато африканска страна приема събитие от такъв ранг, което ще доведе повече от 10 000 души в Мароко. Първото се проведе в Найроби, Кения, през 1973 г.След опустошителното земетресение в началото на септември имаше гласове за евентуална смяна на мястото. Въпреки това мароканските власти поискаха от глобалните институции да се доверят на страната, което те и направиха.

Годишните срещи са възможност за международната общност да подкрепи Мароко и неговия народ, който демонстрира издръжливост пред лицето на трагедията. Срещата събира централни банкери, министри на финансите и на развитието, ръководители от частния сектор, гражданското общество, медиите и академичните среди, които ще обсъдят въпроси от глобален интерес, включително икономическите перспективи, финансова стабилност, изкореняването на бедността, икономическия растеж, създаването на работни места и промените в климата.

Освен анализите и дискусиите, участниците имат възможност да се насладят на местното гостоприемство. В крайна сметка туризмът е важен източник на приходи за Мароко и ще допринесе за усилията за възстановяване от бедствието. Бъдещето носи още предизвикателства, тъй като Мароко ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2030 г.", каза журналистът от Euronews Апостолос Стайкос.