България

Външно с остра нота до Северна Македония

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Screenshot 2022 07 06 091506

Във връзка с констатираните през последните дни в публичното пространство на съседна Република Северна Македония многобройни прояви и лозунги, насочени срещу България, Министерството на външните работи изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

В нея се изразява дълбока загриженост от случващото се, което е в отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави.

Особено притеснително е, че недоброжелателните прояви в публичното пространство ескалират в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на Република Северна Македония и региона. Вярваме, че подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство, се казва в съобщението на МВнР.

От седмица опозицията в Северна Македония организира демонстрации срещу предложението на Френското председателсто, на което има често и антибългарски лозунги и прояви.