Euronews Primetime

Проф. Овчаров: Цяла Европа видя зверското лице на македонизма

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Френското предложение все пак ще мине в парламента на РС Македония.

Това каза пред Euronews Bulgaria проф. Николай Овчаров от националния кръг „За Македония“.

Но по думите му, това не е най-важното. Най-важното е, че всички и в България, и в Европа видяха какво е зверското лице на македонизма – нещо, за което те много отдавна предупреждават. На демонстрациите българите бяха оплюти по всички показатели, но едновременно с тях и гърците. Всичко, постигнато с преспанскто споразумение е било зачеркнато, каза още професорът. Навсякъде се е развявала 16-лъчната розета, което е забранено според споразумението с Гърция, трябва да бъде 8-лъчна. А спрямо Европейския съюз е имало дори и псувни на майка.

 

Другият ефект, който се получи в следствие на тези протести е България да излезе от тази тежка изолация. Допреди 10-15 дни е имало 26 страни срещу нас, а сега сме 27 срещу кандидат-членката Северна Македония, която показва какво представлява.

Проф. Николай Овчаров.

Буквално преди два дни нидерландският премиер Рюте каза, че може би е време РСМ да бъде отделена от Албания в преговорния процес, което е пряк ефект от случващото се. Но заради войната в Украйна все пак Северна Македония трябва да бъде приета, така че предполагам, че върху нея ще бъде оказан необходимият натиск, за да приеме френското предложение, каза още професорът.

По думите му, френското предложение отчита българските интереси. Много е важно към него да се подпишат протоколите със Северна Македония в хода на преговорите, което означава, че ние ще можем да контролираме тези преговори. Сложи се и край на инсинуацията, че ние посягаме на македонската идентичност. Нищо подобно, македонската идентичност не се пипа, тя си съществува и се признава от нас, но всичко това трябва да стане на фона на зачитане на българската история. Що се отнася до проблемите с езика, там е приета тази формула за езиците такива, каквито са по конституция.

 

Моето мнение е, че това е победа на българската дипломация.

Проф. Николай Овчаров

По думите му, би могла да се намери формула, в която да се постигне споразумение, че македонският език произлиза от българския, но това зависи от протоколите, които ще се подпишат. Същото се отнася и до въпросите за историята. Ако не се постигне съгласие, френското предложение не е краят, а е началото. Тоест ние винаги можем да спрем тези преговори, ако не се изпълняват нещата по френското предложение, каза историкът.

В тази ситуация не е сигурно, че правителството ще оцелее и проф. Овчаров изрази притеснение, че може да се раздуха етнически конфликт, което е много опасно в една двунационална държава с 800 000 албанци при 2 млн. население.

Вижте още подробности във видеото.