България

Управляващата партия в Скопие подкрепи френското предложение

От Euronews България Euronews България
Kovachevski Sdsm

Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) в РС Македония единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС.


Заседанието се проведе късно тази нощ . В съобщението от партията се казва, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС". С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30-ти юни от страна на Франция, която по това време бе председател на Европейския съвет.

Sdsm Kongres снимка: БГНЕС

Според СДСМ "партията категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин". От партията на Ковачевски очакват тези принципи да бъдат подкрепени "от всички политически формации в Народното събрание съгласно парламентарните процедури"

"По време на преговорния процес правителството и всички останали институции трябва да спазват Резолюцията на парламента относно македонските червени линии", се казва още в съобщението от СДСМ, което бе разпространено малко след полунощ българско време.

"Страната ни е изправена пред много важно решение за нейното бъдеще и постигането на още една стратегическа цел - започване на преговори за ЕС със защитен македонски език. Това означава и окончателното затваряне на въпросите за идентичността. Получихме предложение, което ни гарантира, чист македонски език. Двустранните и историческите въпроси са извън Преговорната рамка. Всички политически партии трябва да действат отговорно, държавнически и рационално. Всички заедно трябва да вземем дългоочакваното държавно решение за продължаване на евроинтеграцията на страната", подчертават още от СДСМ.

Основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица" са против предложението. /БГНЕС