Свят

Атанас Величков, журналист от Скопие: Всички албански партии ще подкрепят "френското предложение"

От Euronews България Euronews България

Няма опасност за етническия мир в страната. ВМРО-ДПМНЕ остана без своя албанския партньор - "Алинсът на албанците", които най-вероятно ще подкрепят т.нар. "френско предложение", както и всички останали албански партии.

Това заяви в студиото на "Добро утро, Европа" журналистът Атанас Величков, журналист от Република Северна Македония (РСМ), който се самоопределя като българин.

Относно последните протести в югозападната ни съседка, журналистът отбеляза, че само в дни демонстрациите са успели да привлекат по-голям брой хора.

В началото тези протести бяха анонсирани като граждански и непартийни, но зад тях стоят 2 политически партии - най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и проруската "Левица".

Атанас Величков, журналист от РСМ

По думите му това е една от основната причина защо на протестите не излизат толкова много хора.

"Основната причина е, че по начало протестите са политически и имат за цел да свалят правителството. На второ място са антиевропейски, антибългарски и шовинистични", каза Величков.

Той обясни, че днес се очаква да се даде яснота, кога точно Собранието ще разгледа т.нар. "френско предложение".

Журналистът посочи още, че най-голямата опозиционна партия твърди, че от правителството е изпратен само един лист хартия с информация за предложението, без обаче да са изпратени всички документи.

По думите му в момента текат нормалните престрелки между политическите партии в РСМ.

"Едните ще се изкарват много проевропейски, другите много патриотични", каза още Величков.

Целия разговор вижте във видеото.