Култура

„Животът е тълковен речник“: Веселина Седларска с разкази, които изглаждат ръбовете на света

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Животът е тълковен речник“ – това заявява с новата си книга писателката и журналист Веселина Седларска. Тя е майстор на фразата, познавач на сърцето и човешката душа, и изключително фин разказвач на истории, от които сърцето прескача, а умът трескаво започва да търси още и още отговори на въпроси, които не е успявало да формулира преди.

„Исках много да разкажа тези истории. Всеки ден имаме нещо общо с речника, защото всеки ден ни се случват неща, които опровергават значението на някои думи. Тези истории са в голямата си част истински. В тях има хора, които срещам всеки ден. Има много необикновени истории“, каза Седларска в ефира на „Добро утро, Европа“.

Хората, които управляват, ги наричаме властимащите, но ние сме властимащите. Те са властползващите. Ние можем лесно да променим нещата и да направим други хора властползващите.

„Аз трудно преживявам чуждиците в българския език. И се чувствам ужасно, когато в български текст съм могла да се ориентирам благодарение на това, че владея английски. Явно всяко поколение идва със своята мода. Много такива примери мога да дам, дразнят ме ужасно“, посочи писателката.

„Хората харесват книгата, хвалят я, но така се прави и така е прието. Описвала съм нещата, които виждам в нея – уви, те не са толкова радостни напоследък“, каза още Седларска.

Цялото интервю вижте във видеото.