Цвят

Венета Писарска и Максим Бехар написаха книга за прагматичната част на пътя Камино

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Кръстили сме новата ни книга "Пътят Камино: Бързо, лесно и за удоволствие", защото изпитахме особено удоволствие от него.

Това разказаха в студиото на Euronews Bulgaria авторите на книгата Венета Писарска и Максим Бехар.

Венета беше причината, нейна беше идеята. Ние описваме в книгата откъде тръгна това. 20 г. ни съпътства идеята за пътя "Камино". Ние избрахме най-краткият и лесен маршрут - 126 км. 10 дни се пътува. Важно е да си купиш удобни обувки и да вземеш решението.

Тази книга е прагматична – откъде сме минали, с кого сме се срещнали. Открихме там нещо, което никога не съм предполагал. Срещаш хора, които не срещаш във Facebook, Instagram. Това е най-голямата социална мрежа – този път. Не можем да кажем, че човек се преражда там, но това е едно място, в което си даваш сметка, че някои неща от ежедневието не са толкова важни.

През целия път никой не ме попита с какво се занимавам. По-скоро се срещаш с хора, които те питат защо го вървиш това "Камино" и какво правиш тук. Попадаме в общество, което го няма никъде по света.

Ходехме между 15-20 км. всеки ден. Спирахме по барчета, които имаха всичко за ядене и пиене и оставяш колкото пари искаш. Никъде не можеш да го намериш това като атмосфера. Не е чак толкова уморително. На третия-четввъртия ден Вени каза - "като стана сутринта и краката ми сами тръгват". И в София можеш да ходиш 20 км, но цялата атмосфера там е специална и това, че имахме предизвикателство. В последния ден аз казах на Венета – да вземем да напишем една книга, защото много хора се интересуват от прагматичната част. Какво да носим в раницата? Това са важни неща. А Венета написа и много подробно различните пътища, за да може всеки да направи своя избор. Ще запомним цялото пътуване, но ще направим ново друг път. Харесали сме си португалския път от Порто и ще го направим още другата година. Всички хора могат да се справят с това предизвикателство. По пътя има хора с инвалидни колички, патерици. 

Вижте цялото интервю във видеото.