Общество

Засилен интерес от българите към университетите в Италия – какво ги привлича?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Близо 40% повече са младежите, които избират да учат в италиански университети. Това показват данните на платформа за обучение в чужбина. Голяма част от завършилите студенти намират реализация у нас, като най-търсени остават инженерните специалности.

Валерия Мечева е само на 16, но вече проучва възможностите за образование в чужбина.

Имах няколко идеи за държави, но в момента съм се насочила най-вече към Италия и към тези два университета „Наба“ и Институтът по дизайн. Интериорен дизайн, това е нещото към което съм се насочила най-вече. Имам още две години, но смятам че това ще е главното което ще работя. Искам да уча в чужбина, защото смятам че начинът на живот там е по-близо до това което аз искам, отколкото животът тук в България. Това не означава че не обичам България и София, но просто мисля, че могат да ми дадат много повече възможности другите държави, отколкото тази.

Валерия Мечева – ученичка в 10-и клас

250-300 младежи заминават да учат в Италия всяка година. През 2023-та интересът е значително по-голям, отчитат от платформа за образование в чужбина, а италианските компании на българския пазар откриват все повече работни места.

По отношение на тези които се връщат, забелязваме че има все повече младежи, които решават да се върнат в България, след като завършат обучението си. Преди години не беше такава статистиката. Очевидно условията на труд и в България стават все по-атрактивни.

Димитър Александров – управител на агенция за образование в чужбина

„Тъй като ние сме индустриална камара, голяма част от нашите членове са производствени предприятия и определено инженерните и техническите специалности са изключително търсени. Като в добавка, познания на италиански език, наистина е гаранция за добра реализация в страната“, казва Ива Ангелова – мениджър събития в Confindustria Bulgaria

Семейството на Валерия подкрепя нейния избор за образование в чужбина и засега са единодушни, че страната ще е Италия.

„Тъй като нашият ученик е трето дете в семейството, по-големите вече са си приключили обучението. Те учеха е България и аз смятам, че това е изключително полезен опит, защото и двете ѝ сестри са много реализирани. Но пък сега желанието на нашето дете е да види света, затова ще го съчетаем. Ще пътува и ще учи“, казва майката Катерина.

Близо 250 са италианските компании в България, които предлагат работа на завърналите се у нас студенти, а общо заетите в тях са над 25 хиляди души.

Питаме Валерия какви са нагласите на нейните съученици?

„Не мисля, че някой от тях желае да остане в България. И не мисля, че повечето от тях имат идея какво искат да правят засега, но всички имат мисъл за света“, отговаря тя.

Искам да намери себе си най-вече и това, което ще я накара да се чувства реализирана. Не е задължително да има професия, която е силна на деня, напротив, смятам че бъдещето ни показва много различни пътища от тези, които в момента са тривиални и успешни

Катерина, майка на Валерия

За специалностите „Архитектура“ и „Инженерни науки“ в италианските университети, кандидатите държат изпит. За „Дизайн“ се подготвя портфолио, а сред задължителните условия е и владеенето на английски или италиански език.

„Италия е една от най-социалните дестинации в Европа, по отношение на образование. Италианското общество вярва, че всеки трябва да има равен достъп до такова. Реално системата е така организирана, че таксите за обучение се определят на базата на семейните доходи за предходната година. Всяка година, за съжаление малко бюрократично, но родителите трябва да подготвят документи какъв им е бил доходът и съответно по този начин се определят таксите. Те могат да бъдат от нула, зависи от дохода, до тавана на съответното учебно заведение – 3500-4000 евро в държавните университети, а в частните стига до 20 хиляди евро“, обяснява Димитър Александров – управител на агенция за образование в чужбина.