Общество

Интересът към образованието в чужбина не спада, все повече избират екзотични дестинации

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Поддържа се един константен интерес всяка година към образованието в чужбина и дори кандидат-студентите започват да се насочват към по-екзотични дестинации извън Европа. Чехия и Унгария също стават все по-чест избор“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Белослава Пламенова – консултант „висше образование за Германия и Австрия“.

Германия и Австрия определено са държави към които традиционно има голям интерес от българските студенти. Таксите за следване са сравнително ниски, а образованието е качествено.

„Основно ученици от немски езикови гимназии се насочват към тези държави, защото повечето бакалавърски специалности са на немски. Нидерландия, Белгия, Япония обаче също много често се избират от нашите кандидат-студенти“, посочи консултантът.

По нейните думи най-често учениците от езикови гимназии избират да продължат своето образование в чужбина.

„Интересът им към образованието зад граница не спада“, подчерта тя.

Тя обясни, че класирането в Германия е на база документи (по среден успех).

„Важните неща са успехът от дипломата и матурите. В Австрия е по-различно, има приемни изпити за специалностите с ограничени бройки и резултатите от класирането зависят от тях. Все повече се търси кандидатът да е бил проактивен в гимназията. Ако се е занимавал с извънкласни дейности и проекти. Това се доказва чрез автобиографията и мотивационното писмо“, допълни Пламенова.

Специалностите, които привличат най-много хора са инженерните – компютърните науки. Също и биомедицината, молекулярните технологии, AI. Традиционните медицина, архитектура също често се избират.

„Затова е хубаво да се посещават такива изложения като нашето „Образование за успешна кариера“, защото всички държави представят най-добрите си специалности, а и родителите получават информация от първоизточника за всичко, което ги интересува“, посочи Пламенова.

„Много е различно заплащането на образованието в различните държави. В Германия е безплатно и има административна такса от 100 до 400 евро средно на семестър, която покрива картите за градския транспорт, за библиотеките и т.н. В Австрия има университети, където таксата е около 23 евро на семестър, по-евтино е и от България. В Белгия на годината таксите са около 1100-1200 евро на година. В Италия например са около 3000 евро на година. Университетите предлагат и стипендии. В Германия е рядкост, защото образованието е безплатно, но в другите държави има такива“, каза още специалистът.

Целия разговор вижте във видеото.