Euronews Сега

Зеленски критикува Канада за доставката на турбина в Германия

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува Канада за решението й да разреши доставката на газова турбина в Германия, за да помогне за решаването на "технически проблеми", цитирани от руски енергиен доставчик по газопровода "Северен поток-1". Тръбата свързва Германия с Русия по дъното на Балтийско море и е основният източник на транспорт на руски газ за федералната република.
Руската компания "Газпром" намали миналия месец газовия поток през "Северен поток-1" с 60%, а в понеделник спря напълно подаването на синьо гориво. "Газпром" посочи технически проблеми, свързани с газова турбина, захранваща компресорна станция, която партньорът Siemens Energy изпрати в Канада за основен ремонт и след това тя не можа да бъде върната поради санкциите, наложени на Русия.

 

Министерството на външните работи трябваше да извика посланика на Канада у нас поради абсолютно неприемливо изключение от режима на санкции срещу Русия. Не става въпрос само за турбината за газопровода "Северен поток", която Канада не трябваше, но въпреки това реши да прехвърли. Прехвърляне всъщност към Русия. Става дума за общите правила (на санкции). Ако една терористична държава може да изтръгне такова изключение от санкциите, какви изключения ще иска утре или вдругиден? Този въпрос е много съществен. Освен това е опасно не само за Украйна, но и за всички страни от демократичния свят. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Освен това украинският лидер посрещна и обсъди редица въпроси на сътрудничеството и помощта с нидерландския премиер Марк Рюте. С турския президент Ердоган пък Зеленски е обсъдил по телефона въпроса за възстановяването на украинския износ на зърнени култури през Черно море. Турция опитва да посредничи в решаването на този въпрос.