Европа

Кола с мигранти катастрофира в Унгария

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Двама души са загинали, а други шестима са били ранени при автомобилна катастрофа в Унгария, след като автомобил, за който се предполага, че е превозвал нелегални мигранти, се е ударил в дърво и се е преобърнал.

Инцидентът е станал около 3 ч. сутринта в Южна Унгария, близо до границата със Сърбия. Полицията съобщи, че шофьорът на автомобила е направил опит да избяга, след като полицията се е опитала да го спре. В последствие е загубил контрол, автомобилът се завъртял и се ударил в дърво.

 

Моите колеги се погрижиха за двама тежко ранени и още четирима леко ранени. Двама души за съжаление починаха на място, не успяхме да им помогнем. По-късно ранените бяха разпределени в няколко болници.

Йожеф Хангай, говорител на унгарската национална служба за бърза помощ

Унгария има твърда позиция срещу незаконната имиграция и през 2015 г. издигна 320-километрова гранична ограда по границите си със Сърбия и Хърватия. Целта на оградата е да отблъсне стотиците хиляди мигранти, които се опитват да влязат в Европейския съюз по т.нар. балкански маршрут. Въпреки това северната съседка на Унгария, Словакия, започна да извършва проверки на трафика по границата си миналата седмица на фона на това, което според нея е драстично увеличение на броя на мигрантите, преминаващи на нейна територия от Унгария.