Политика

Гласуват вота на недоверие утре в 15 часа (Обобщение)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

15:00 ч.

„Закривам разискванията, заседанието за гласуване на вота на недоверие ще започне утре в 15 ч.", обяви председателят на парламента Росен Желязков. Дебатът по вота продължи около шест часа, като през това време в НС се проведе и председателски съвет заедно с представителите на службите заради военната криза в ивицата Газа.

Правилникът на парламента изисква гласуването по вота на недоверие да бъде поне 24 часа след края на дебатите, тоест утре - 13 октомври, петък в 15 ч.

14:45 ч.

Премиерът към опозицията: Енергиен апокалипсис няма да има 

Опозицията изложи лъжливи аргументи и се провали. Така премиерът акад. Николай Денков обобщи дебатите по вота на недоверие, поискан от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

"Опозицията поиска вот на недоверие заради провал в енергетиката, но единственият провал е в опитите й да излъже народа, че идва някакъв енергиен апокалипсис. Ще ви разочаровам, енергиен апокалипсис няма и няма да има. Опозицията се провали, защото всички изложени "аргументи" нямат общо с истината", посочи премиерът от парламентарната трибуна.

Денков напомни, че "правителството и Брюксел не затварят въглищни централи", а това става под натиска на пазара, защото с навлизането на нови технологии производството става по-евтино. Увери, че базовите мощности ще бъдат подкрепени от държавата десетилетия напред, а вече се работи активно по внедряването на нови мощности: 2 нови блока в АЕЦ "Козлодуй" по 1000 мегавата, нова ПАВЕЦ с много по-голям капацитет от ПАВЕЦ "Чаира", разширява се газохранилището в Чирен. До 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности от 13 хил. до 30 хил. мегавата, тоест 2.5 пъти, даде примери Николай Денков.

Премиерът добави, че не само няма опасност да бъдат затворени мощности, необходими за нормалното функциониране на енергийната система, но България има шанс да остане износител.

14:15 ч.

Ако вотът не мине, БСП готова с нов

Ако вотът на недоверие не мине, БСП внася утре друг вот – този път за провал на управляващите в сферата на националната сигурност. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

В изказване от трибуната на парламента депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Венко Сабрутев пък обвини БСП, че я "тресе политическа шизофрения". Посочи, че вотът на недоверие за провал на правителството в сектор енергетика се простира за период назад, далеч отвъд управлението на "Денков - Габриел".

Сабрутев каза, че през последните около 15 г. БСП е участвала в две правителства - на Сергей Станишев и на Пламен Орешарски, и съответно носи отговорност за процесите в сектора.

 

11:40 ч.

ИТН обвини министъра на енергетиката в конфликт на интереси

"Затварянето на въглищния ни добив в Стара Загора е проект от 2022 година, разработен основно от министерството на иновациите и растежа с министър Даниел Лорер от ПП. Основният промоутър на този проект е сегашният министър на енергетиката Румен Радев". Това обяви депутатът от „Има такъв народ“ Павела Митова, предаде БГНЕС. Тя обясни, че проектът се казва "Be Lien“ и е на стойност 15 млрд. евро или 30 млрд. лв.

„Следователно не е ставало въпрос само за усвояването на парите от ПВУ, но за по- сериозна сума, която да се разпредели между фирми, близки до министъра на енергетиката, който промотира собствения си проект. Става въпрос за използването на терените на "Мини Марица – Изток" за поставянето на солари", каза още Митова. Тя допълни, че се е говорило и се е направило при интерконектора IGGB газопроводът да бъде реверсивен като тръба, което било странно.

„Вече знаем какво ще тече от Стара Загора към посока Гърция и то ще бъде зелен водород", смята Митова. Според нея целта е на терена да се направи завод за зелен водород. 

Първоначалното име на проекта е "Захир" и той ще бъде само пилотната част на „Be lien“, подчерта депутатът от ИТН. След цялото изложение тя обобщи, че министърът е "в сериозен конфликт на интереси".

"Самият Делян Добрев изнесе сериозни проекти, които предвиждат поставянето на батерии, което е забранено от решение на НС. Не знам докога Борисов ще поставя експертите си в състояние да отричат думите си", каза Митова.

11:10 ч.

Нинова критикува управляващите за АЕЦ "Белене" и руския петрол

Лидерът на левицата Корнелия Нинова атакува управляващите за вчерашното им решение за отмяна на строежа на АЕЦ „Белене“. „Европа смята, че ядрената енергия е зелена, българското правителство смята, че трябва да я зачеркне", посочи Нинова от трибуната в НС. Тя попита как е избрана фирмата, която да оцени двата реактора, които ще бъдат дадени на Украйна. "Без обществена поръчка, при множество кандидати, един е посочен директно. По каква методика ги е оценила, каква е цената?", попита Нинова.

Това правителство потвърди политиката на Борисов от предишни негови управления, а именно, че АЕЦ „Белене“ е гьол, каза още Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова посочи и че досега в хода на дебата единствено представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" защитават правителството. Определи Бойко Борисов като "главен виновник, че енергетиката е в това състояние".„ГЕРБ и ДПС ги оставиха да се пържат в собствен сос, защото толкова им е акълът“, заключи председателят на БСП.

БСП, заедно с ИТН и "Възраждане" са вносители на вота заради провала на правителството по водената политика в сектор "Енергетика".

 

10:10 ч.

Пазим дейността на въглищните централи, увери енергийният министър

Действията ни до момента са свързани именно със запазването на дейността на въглищните централи в името на електроенергийната сигурност на България. Това заяви енергийният министър Румен Радев по време на дебатите по вота на недоверие. Опозицията иска оставката на кабинета за "провал в сектор "Енергетика". 

Радев коментира, че преговорите за промяна на ПВУ са започнали още от първия ден на встъпване на правителството и продължават и до днес.

"Въпросът за работните места е този, който сме взели присърце. Териториалните планове за справедлив преход са единственият инструмент на солидарност, който позволява да започнем да решаваме социалния проблем – този със създаване на смислени работни места", заяви Радев.

Радев уточни, че в актуализираните териториални планове, които настоящият екип е подготвил, е бил приложен индивидуализиран подход с отчитане на спецификите на всеки от засегнатите региони. Той коментира, че в актуализираните планове са увеличили и средствата за конверсия на въглищните региони и подготовката на терени за нови индустриални дейности от 116 млн. евро на 201 млн. евро.

Междувременно в пленарната зала към останалите министри се присъедини и вицепремиерът Мария Габриел, която отсъстваше в началото на заседанието.

Прави впечатление, че много малко депутати от ГЕРБ присъстват в залата. Няма я част от ръководството на парламентарната група, както и редица знакови депутати - начело с Бойко Борисов. 

9:40 ч. 

Опозицията обвини ПП и ГЕРБ за "смъртната присъда" на енергетиката

"България е на път да се превърне от износител на електроенергия във вносител, с всички произтичащи от това рискове. Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика, чиято чернова беше старателно подготвяна дълги години от правителствата на ГЕРБ". Това заяви в началото на дебатите по вота Искра Михайлова от "Възраждане", които са инициатори на исканото недоверие.

Тя припомни събитията от последните десетилетия, свързани със затварянето на блокове от АЕЦ "Козлодуй", прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене", неслучването на "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", както и проблемите около бъдещето на въгледобива.

"Близо 15 години управляващите от ГЕРБ не направиха нищо, за да защитят националния интерес", обвини Михайлова.

Междувременно в кулоарите от средите на управляващите изтече вътрешен документ с помощни бележки за стратегията на министрите по време на дебатите, извадки от които Тошко Йорданов изразително прочете от трибуната. 

9:18 ч.

Започнаха дебатите по вота на недоверие, знакови лица от ГЕРБ отсъстват от залата

Започнаха дебатите по вота на недоверие срещу правителството "Денков-Габриел", внесен от опозиционните партии "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". В началото на пленарното заседание се регистрираха 150 народни представители и председателят Росен Желязов го откри.

От залата обаче отсъстват знакови лица от парламентарното мнозинство - сред тях Бойко Борисов, председателят на най-голямата парламентарна група Десислава Атанасова, Тома Биков, Делян Добрев, Томислав Дончев.

По-голямата част от министрите са в залата. Липсва вицепремиерът от ГЕРБ Мария Габриел. 

Темата на вота е "Провал на кабинета в сектор "Енергетика" и унищожаването на българската въглищна индустрия."

От трибуната съпредседателя на ПП - ДБ Кирил Петков заяви, че според опозицията Денков носи отговорност за изминалите 30 години. Той обвини вносителите на вота, че ще плашат отново избирателите си със студ и големи сметки - както служебния кабинет преди година.

“Нямате визия за България, а пропаганда за омраза”, заяви Петков.

Предварителните сметки - ако няма политически изненади - сочат, че вотът няма как да мине - за успешното му гласуване са необходими поне 121 депутатски гласа, а вносителите заедно събират 72.