Общество

Посланикът на Израел у нас: Сблъскахме се с нещо, което не сме виждали от Холокоста насам

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нямаме намерение да нараняваме мирни жители на Газа, работим в рамките на международното право. Искаме обаче да унищожим способността на Хамас да наранява цивилни граждани. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ посланикът на Израел у нас Йоси Леви Сфари.

Въпреки упреците, отправени по адрес на действията на правителството на Израел от страна на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, посланикът на страната у нас е категоричен, че се ползват с пълното съдействие и разбиране на международната общност.

Всяка една страна има задължението да защитава своите граждани. Всичко трябва да тече по един мирен и свободен начин. Това, което се случи миналата събота, беше нещо, с което не се бяхме сблъсквали от Холокоста насам. Не може за един ден 1200 души да бъдат убити. Мъже, жени, деца бяха екзекутирани.

Йоси Леви Сфари даде пример с едно село с население около 1000 души, а повече от 100 са били убити. Той разказа за 30-годишна бременна жена, която е била убита от терористите, а след това те са разрязали корема ѝ, за да са сигурни, че са убили и бебето. Имаме пълното право да действаме, за да разрушим способностите на Хамас, допълни той.

Чух, че сте интервюирали този клоун, който представлява предната линия на палестинския тероризъм. (бел. ред интервюто на Euronews Bulgaria с Адхам Зайналдин – временно управляващ посолството на Палестина в България)* България е трябвало да закрие посолството на Палестина много отдавна, защото трябва да оставим международната общественост да реши кого подкрепя – добрите или злите, много е просто.

Хамас са фундаментално религиозна групировка, за тях няма граници, те изобщо не се интересуват от собствените си граждани, категоричен беше дипломатът. Зад тези възможности стои някоя държава, не може такава организация сама да ги развие. Чуждата държава, която ги подпомага със сигурност е Иран, категоричен беше той.

*Управляващият посолството на Палестина у нас: Блокадата на Газа не е срещу Хамас, а срещу цялото население