Свят

Арабската лига призова Израел незабавно да допусне помощ в Газа

От Euronews България Euronews България
Arab League AP Снимка: АР

Арабските външни министри осъдиха израелската обсада на Газа след шокиращата атака на палестински екстремисти срещу Израел, настоявайки "незабавно" да се допусне помощ в блокирания анклав.

Израел наложи "пълна обсада" на Ивицата Газа, като прекъсна водоснабдяването, храната, електричеството и други основни доставки след масовото нападение от събота на бойци на Хамас, което уби стотици и от двете страни. В сряда, докато Израел бомбардираше цели в претъпкания и беден крайбрежен анклав за пети пореден ден, затвори единствената електроцентрала в Газа. Електроенергийният орган на палестинския анклав направи съобщението, че централата е свършила горивото.

Срещайки се в централата на Арабската лига в Кайро, арабските външни министри обсъдиха продължаващата война между Израел и Хамас и поискаха Израел да отмени обсадата си от Газа. Те също призоваха за "незабавно" изпращане на храна, гориво и хуманитарна помощ до бедния и гъсто населен крайбрежен анклав. Арабските външни министри също така призоваха Израел да преразгледа "несправедливото си решение за спиране на доставките на електричество и вода за Газа".

Въздушни удари на Израел поразиха жилищни сгради, джамии, фабрики и магазини, каза Салама Маруф от медийната служба на правителството в Газа. Медицинските консумативи, включително кислородът, са на изчерпване в претоварената болница „Ал-Шифа“ в Газа, каза лекарят от спешното отделение Мохамед Гоним. Израел съобщи за "зашеметяващите" 1200 смъртни случая след съботната атака на ислямистките екстремисти, докато официални лица в Газа говорят за повече от 1000 души, убити при въздушни и артилерийски удари на Израел.

Газа е едно от най-гъсто населените места на планетата, с 2,3 милиона души, живеещи на ивица земя от 362 квадратни километра. Тя е под израелска блокада от 2007 г., когато Хамас пое контрола над територията от светското движение Фатах на палестинския президент Махмуд Абас. Единственият вход към Газа, който не се контролира от Израел, е Рафах на границата с Египет. Рафах беше бомбардиран от Израел три пъти тази седмица.