Свят

Мартин Табаков: Египетското разузнаване е подало сигнал на израелското, че нещо ще се случи в Газа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Напрежение между израелците и палестинците имаше, но беше насочено в друг вектор - към Западния бряг, където бяха разположени много от израелските отбранителни сили. Една от причините, поради които Хамас инициира това нападение е точно заради това - видя, че израелските отбранителни сили са отслабени на южния фронт.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria международният анализатор Мартин Табаков.

Имаше и друг тип напрежение - беше сменен режимът за посещение на едни най-важните джамии в ислямския свят, продължаваше изселването от Западния бряг и това напрежение се трупаше и ескалира.

Интензитетът на ракетния обстрел и фактът, че стигат не само до Южен, но и до Централен Израел ни показват, че капацитетът на Хамас никак не е бил отслабен през последните години.

Традиционно Хамас имат големи складове с ракети. В последно време се научиха и сами да ги сглобяват, включително и с помощта на Иран, които ги снабдяват с някакви части.

 

Индикациите са все пак, че египетското разузнаване е подало някакъв сигнал на израелското. Включително е било брифирано и политическото ръководство, че се очаква да се случи нещо в ивицата Газа, без да знаят какво точно.

Тук става много рисково за Нетаняху - ако действително до него е достигнала такава информация и той я е подценил, ще се припише голяма част от отговорността за това, което виждаме на него. Вероятно израелското разузнаване е имало подадени някакви данни, но вероятно политическото ръководство е подценило естеството на тези данни.

Конфликтът има потенциал да бъде разширен. Не само в посока Хизбула в Ливан. В Южен Ливан има палестински формирования и на Хамас, и на палестинския Ислямски джихад. Те също обстрелват позиции в Северен Израел. Тел Авив очаква ескалация и на северния фронт по границата със Сирия. Пренасочва всички пациенти от болниците в Северен Израел в по-вътрешните части на страната, което подсказва, че допускат възможност за такъв тип ескалация. От организация, различна от Хамас дойде предупреждение, че ако САЩ се намесят, ще вземат страната на Хамас. Такова предупреждение дойде и от Йемен. Виждаме условия този конфликт да стане още по-голям, ако Израел организира военно нахлуване в ивицата Газа.

Това, което САЩ правят е да предупредят всички групировки - „избийте си от главата, че може да се намесите във войната“. Това съобщение беше насочено на първо място към Иран и Хизбула. Имат и друга роля - в Израел има складове с американско оръжие.

Трудно е да откъсваш палестинския анклав от света и в същото време да водиш преговори за освобождаване на заложници, но има индикации, че такива вече се случват през два стандартни канала - през Египет и Катар. САЩ също участват в този процес чрез катарската връзка. Новина от последните минути е, че САЩ ще дислоцират специални екипи, които да участват в спасението на тези заложници. Но Хамас няма интерес от тези преговори, защото тези заложници са изключителен актив за тях. Те знаят, че всеки един човек може да бъде разменен за стотици техни затворници.

Основната цел на Хамас е да унижи Израел. Тел Авив да живее с този ужас, който изживя, рана, която няма да зарасне.

Вижте цялото интервю във видеото.