Свят

Българка в Израел: Ситуацията е изключително тежка, отвличат деца от леглата им

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ситуацията в Израел е изключително тежка и трудна, за всичките 33 години, през които с моето семейство живеем тук, никога не сме преживявали подобно нещо.  Това каза е ефира на Euronews Bulgaria Рина Бакалова от Българския културен център в Израел. България много добре отразява това, което се случва тук в момента и както се видя, тук всички деца са по домовете си, не ходят на училище или на градина, хората не ходят на работа, министерства и институции са затворени, разказа още Бакалова.

Мисля, че както казват, това е сравнимо само с 11 септември. Има толкова много жертви, а деца са отвлечени от леглата им. Крием се в бомбоубежищата, преди 15 минути също имаше тревога. Просто се чувстваш безсилен срещу тероризма малкият човек е безсилен.

Рина Бакалова разказа, че не е виждала децата си от няколко дни, синът ѝ е в запаса, а дъщеря ѝ живее недалеч, но придвижването може да бъде опасно, затова и не излизат навън. Тя сподели, че много би искала да се прибере в България, но министерството не работи, а малкото ѝ внуче е на две седмици и няма как да му издадат паспорт.

Този път нямаше никакви значи, че може Хамас да нападне Израел, а само месец преди това започнаха преговори с посредничеството на Египет да се приемат тук работници от Газа, защото там е много трудно да се намери работа, разказа още Бакалова.