Свят

"Без електричество, храна, вода, гориво": Израел налага пълна обсада на ивицата Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел налага "пълна обсада" на ивицата Газа, като властите спират електричеството и влизането на храна и гориво в палестинския анклав. Министърът на отбраната Йоав Галант определи ислямистите от Хамас като „хора зверове“, срещу които трябва да се приложи съответстващ отговор.

"Налагаме пълна обсада на Газа, няма да има електричество, храна, вода, гориво, всичко ще бъде затворено. Ние се борим срещу хора зверове и действаме по съответния начин", заяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Израел и Египет наложиха различни нива на блокада на територията, откакто Хамас завзе властта там през 2007 г. 

Решението за блокадата на Газа идва два дни, след като палестинската въоръжена групировка Хамас предприе изненадваща атака срещу Южен Израел. Израел официално обяви война в неделя, което предвещава предстоящи по-големи битки и възможно сухопътно настъпление в Газа – ход, който в миналото е водил до много цивилни жертви.

В отговор Израел удари повече от 1000 цели на палестинските екстремисти, а негови танкове и дронове охраняваха отвори в граничната ограда, за да предотвратят повече влизания на терористи и пренасянето на оръжия. 

Говорител на главното израелско международно летище "Бен Гурион" каза, че то не е бил засегнато по никакъв начин при ракетна атака в района на Тел Авив. Изказването му бе по повод появило се по-рано днес видео, на което се вижда дим, издигащ се над летището.

Бригадите "Изедин ал Касам" (военното крило на Хамас), заявиха в "Телеграм", че са нанесли "масиран удар" по израелските градове Ашдод и Ашкелон, като са изстреляли 120 ракети.