Местни Избори 2023

Концесия срещу обещания - защо летището на Русе отиде в частни ръце за нула лева?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Global_And
Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Да получиш концесия на летище срещу обещание. Съвсем възможно - ако си в Русе.

В началото на тази година, без търг и конкурс и само срещу обещание за солидни инвестиции летище Русе беше прехвърлено в частни ръце. Срещу нула лева. Случаят е един от най-обсъжданите в предизборната надпревара за кметския пост. Как се стигна до тук и какво е състоянието на аеропорта - провериха Юлиян Стоянов и Саня Петкова.

 

Летището се намира в село Щръклево и е "на трупчета" от няколко десетилетия. Решението да се даде на концесия срещу обещания в следващите 10 години и в него да се инвестират 14 милиона лева, е предложено от настоящия кмет на Русе Пенчо Милков. Не успяхме да го намерим в града. Срещнахме го пред Националната телевизия в София. И го попитахме дал ли е Летище Русе срещу нула лева.

 

- Имаше търг. По летището се изпълняват достатъчно дейности, за да бъде то действащо и генералния план е в Министерството на транспорта. - За 10 месеца освен телена ограда какво друго се направи? - Отидете в Русе и вижте. - Аз вас ви питам. - Няма нужда да ме питате. Целия град знае, защото беше там.

Пенчо Милков, кмет на Русе



Отидохме и видяхме. Към днешна дата е изградена 9-километрова телена ограда около летището, окосена е самораслата растителност по пистата, има нощно осветление и се твърди, че са сменени счупени стъклопакети по сградата.

Попитахме и хората от града. По-възрастните русенци си спомнят за времената, когато летището е обслужвало пътнически полети.

 

(Анкета):

„Разбира се, че не съм съгласна с такава бърза процедура. Аз като русенка болея за това летище. Ползвала съм го.“

„Нищо не е направил досега. Пътувах, аз и в Африка съм ходил със самолет. Но сега как да пътуваш от Русе? Във Варна ли да отида да хвана самолет?“

„Помня го, защото съм имал отношения към летището, беше много хубаво летище. Със самолети, които летяха до София, връщаха се.“

 

Юлиян Стоянов: Новоизбраните стопани обещаха да вложат 14 млн. лева и казаха, че миналата пролет летището щяло да заработи с ограничени възможности. Към този момент, 10 месеца по-късно, тук има само три самолета.

Проверихме накъде пътуват самолетите. Главно изпълняват курсове Русе - София. Международните пътувания са до Лестър, Англия и Триест, Италия. Не знаем какви са били целите на пътуванията.

 

- Разписано ли е някъде конкретно в какви срокове колко пари трябва да се инвестират? - Има решение на Общинския съвет, който можете да видите публично. Благодаря ви.

Пенчо Милков, кмет на Русе

Опитахме се да се свържем с един от собствениците на летище Русе, Христо Крушарски. За да го попитаме какви са плановете му и ще си спази ли обещанията. (Абонатът е с изключен телефон.)

През 2015 година властта, тогава в лицето на ГЕРБ, прехвърли летището от държавна собственост, в ръцете на общината.

 

Това е един прекрасен акт, защото Русе е петия по големина град в България и важен компонент за развитието на града е транспортът.

Иван Иванов, кандидат за кмет на Русе, ГЕРБ

След като сделката беше финализирана през месец февруари, „Продължаваме промяната“ дадоха общината на съд. Но не постигнаха успех.

 

На този етап производството е прекратено от административен съд Русе и това решение е потвърдено от ВАС със, забележете, съображенията, че тези лица, които обжалвахме, нямаме правен интерес да обжалваме това решение на Общински съвет - Русе, а то е дълбоко порочно.

Рена Стефанова, кандидат за кмет на Русе, ПП-ДБ

Допреди няколко месеца поддръжката на летището струвало 90 000 лева на русенските данъкоплатци. Сега концесията на летище Русе е една от големите теми на местната предизборна кампания.