Свят

Конфликт на приливи и отливи - коментарите на експерти за ескалацията в Близкия изток

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Конфликт на приливи и отливи - със стотици жертви не само този месец, а през последните десетилетия. Сблъсъците в Близкия изток продължават и анализаторите са скептични, че ще приключат скоро.

Дори напротив - някои допускат, че ще се намесят още страни - едни в подкрепа на Израел, а други - в подкрепа на "Хамас".

 

Ще отнеме известно време. Може би няколко дни или няколко седмици. Но накрая - трябва да виждаме нещата отвъд конфликта, да се връщаме към основните причини за него.

Йоси Мекелберг, анализатор от Chatham House

Други смятат, че западните държави трябва бързо да застанат зад Израел. Но от Палестинската автономия са против тази подкрепа и продължават да обвиняват Тел Авив за окупацията на техни територии и за липсата на желание еврейската държава да седне на масата за преговори

 

Световната общност мълчи за това. Великобритания казва, че Израел има право да се защитава. Добре. А какво ще кажете за правото на палестинците да се защитават? Ние сме тези, които са под окупация. Ние сме тези под обсада. Ние сме тези, които бях разселени.

Мустафа Баргути, генерален секретар на Палестинската национална инициатива

Според израелски експерти големият въпрос е кой е отговорен за ситуацията. Казват, че "Хамас" отвлича хора, защото знае какви са ползите от това. Преди десетилетие залавянето на един войник от израелските сили води до освобождаването на стотици палестинци

 

Винаги искат да вземат заложници. Знаят какво може да направи само един пленен военен, например Гилад Шалит. 1124 терористи бяха освободени, пет години след като той беше заловен.

Мири Ейсин, политически анализатор от Израел и бивша военна

До едни от най-тежките сблъсъци между Израел и палестинските бойци се стигна, след като "Хамас" обяви военна операция и изстреля хиляди ракети срещу еврейската държава.