Свят

Израел обяви състояние на война и евакуира селища около Газа

От Euronews България Euronews България

Ден по-късно - земята е пропита с още кръв. Израел и ислямистката групировка "Хамас" продължават да си разменят удари, а резултатът са стотици жертви и хиляди ранени

За първи път от 50 години Израел обяви официално, че води пълномащабна война, което дава на армията пълна свобода на действие. Въздушното пространство над страната остава отворено ден след началото на операцията на "Хамас", но редица авиокомпании отмениха полетите си до Тел Авив

Еврейската държава евакуира повече от 20 свои селища близо до ивицата Газа, а премиерът Бенямин Нетаняху предупреди жителите на палестинските територии да напуснат домовете си.

 

Израелската отбрана ще използва цялата си сила, за да унищожи способностите на "Хамас". Ще ги победим, ще отмъстим за този черен ден, който причиниха на Израел и нашите граждани.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Израелци продължават да търсят близките си, за които казват, че са отвлечени от "Хамас". Сред хората в неизвестност има и такива от Великобритания и Германия.

Повече от денонощие Рахел Муалем не знае къде се намира изчезналата ѝ дъщеря.

 

Била е на парти с приятели. След като започнала престрелка, влезли в кола и избягали, но тя е била ранена. Стреляли са по колата и са я улучили в гърба.

Рахел Муалем, майка на изчезнало момиче

В ивицата Газа десетки училища се превърнаха в укрития за близо 20 хиляди  души според ООН. Но хората казват, че и това не е сигурен начин, че ще останат живи.

 

Бяхме на четвъртия етаж. Училището се люлееше наляво и надясно. Имаше три удара. Разтърсиха ни, бягахме, без да знаем накъде. Имаше дим навсякъде, нищо не виждахме. Нямаме и ток.

Отман Абу Хуса, жител на ивицата Газа

Мащабът на конфликта се разраства, след като ливанските бойци от "Хизбула", подкрепяни и от Иран, удариха по въздух спорни територии, за които претендират и Бейрут, и Тел Авив. От Израел отвърнаха със снаряди към границата с Ливан