Свят

„Хамас“ атакува Израел с ракети и бойци, обяви началото на военна операция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ръководството на ислямисткото движение "Хамас" обяви началото на военна операция срещу Израел, след като преди това палестински бойци изстреляха десетки ракети. Самата групировка твърди, че те са били най-малко 5 хиляди. Лидерът на Хамас Мохамед Деиф заяви, че Израел няма да действа безнаказано призова всички палестинци да се включат в боевете.

 

 

Израелците нападнаха нашите поклонници и оскверниха джамията Ал-Акса, а ние ги предупредихме. Врагът се осмели да навреди на пътя на Пророка Мохамед. Стотици наши хора бяха убити и ранени тази година. Призивите ни за размяна на затворници бяха посрещнати с отказ, а ежедневните нарушения продължават на Западния бряг. Решихме да сложим край на всички престъпления на окупатора. Дойде краят на безнаказаните действия от страна на Израел. Обявяваме началото на операция за Ал-Акса. При първия удар в рамките на 20 минути бяха изстреляни повече от 5000 ракети.

Мохамед Деиф - лидер на Хамас

Само няколко часа след като бойци на Хамас проникнаха в Израел и изстреляха множество ракети, еврейската държава обяви, че е във война. 

 

Ние сме във война. Тази сутрин Хамас започна убийствена изненадваща атака срещу Израел и нейните граждани. Наредих първо да се прочистят селата от терористите, които проникнаха в държавата ни. Това се случва в момента. Наредих на войниците от запаса да отвърнат със сила и размах на това нападение. Врагът ни ще плати цена, каквато досега не е виждал.

Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел

От своя страна израелските  военни съобщиха, че техни сили са започнали атаки по цели в контролираните от Хамас територии.

 

Хамас направи сериозна грешка. Тази сутрин те започнаха война срещу Израел. Нашите отбранителни сили се борят срещу врага на всяко място на конфликт. Призовавам всички граждани да следват инструкциите за сигурност от командването. Израел ще спечели тази война.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Сирени за въздушна атака са прозвучали в южната и централна част на страната както и в столицата Тел Авив. Според властите"множество терористи" са проникнали в израелска територия от Газа. Решението на ислямската групировка да обяви начало на военната операция идва след седмици на повишено напрежение по нестабилната граница на Израел с газа и тежки боеве в окупирания от Западен бряг.