Свят

Обстрел между Израел и Палестина, най-малко 10 жертви

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Взаимният обстрел между Израел и Палестина продължава втори ден. Най-малко 10 палестинци са загинали. Десетки са ранени. Дотук се стигна след като палестинската групировка "Ислямски джихад" изстреля над 100 ракети срещу израелски градове, включително Тел Авив, в отговор на въздушни удари на израелската армия. 

След израелските удари срещу ивицата Газа, от палестинската групировка "Ислямски джихад" отвърнаха с повече от 100 ракети.

Почти всички са били прехванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол".

От Израел обясниха, че целта на ударите е била палестинската въоръжена група "Ислямски джихад". Допълниха, че обстрелът е в отговор на "конкретна заплаха".

 

Инструктирахме силите ни за сигурност недвусмисленно: Израел няма да седи безучастно, когато се опитват да навредят на гражданите му. Сегашното правителство поддържа политика на нулева толерантност към всякакви опити за нападения - от какъвто и да е характер - от Газа към Израел. Терористичните организации няма да определят дневния ни ред.

Яир Лапид, служебен министър-председател на Израел

От Палестина заявиха, че най-малко 10 души са били убити - сред тях 5-годишно момиче, 23-годишна жена и лидер на "Ислямски джихад". Десетки други са били ранени.

 

Това е обявяване на тотална война срещу палестинския народ. Ние ще отвърнем. Това е нарушение и пренебрегване на всички усилия, които бяха положени през последните дни, за да се възстанови мира. Отнесохме се положително към тези усилия, но врагът, както обикновено, беше коварен и нанесе този подъл удар. И сега ясно заявяваме, че ще отговорим на това престъпление с цялата си мощ.

Дауд Шехаб, говорител на групировката “Ислямски джихад”

Това е най-сериозната ескалация на напрежение между Израел и Палестина от миналия май и 11-дневната война между двете страни.