Култура

„Пеем за България“: Легендарната Гуна Иванова прави юбилеен концерт-спектакъл 55 години на сцена

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Легендата на българския фолклор Гуна Иванова представя юбилеен концерт-спектакъл – 55 години на сцена. Събитието ще се проведе на 31 октомври. Специално участие ще вземат талантливите ѝ внучки Ива и Велислава Костадинови, които пък ще отбележат 15 години на сцената. Спектакълът е под надслов „Пеем за България“. Повече за него ни разказаха в студиото на „Добро утро, Европа“ самите Гуна Иванова и Ива и Велислава Костадинови.

„Всички мои юбилейни концерти са в деня на будителите, тази година е точно 100-годишнина от обявяването на 1 ноември за Деня на будителите. Ще имаме много интересни гости. Ние обичаме България, затова концертът се казва „Пеем за България“. От една репетиция на един мой концерт се започна това и те да пеят с мен. Бяха много малки. На 5-6 години. Госпожата ѝ в детската градина ми каза, че Велислава пее много хубаво и ги взех. Аз съм пяла на чужденци, които идват в България само, за да слушат български фолклор. Те идват да се учат на тази музика тук. Не е изключено фолклорната музика да лекува. Има хора, които са ми казвали, че са се излекували, когато са слушали мои песни“, каза Гуна Иванова.

Искаме да накараме българите да се чувстват горди, че са българи. Този концерт ще има много патриотични песни, ще възпеем войводи, които са дали животите си, за да можем да бъдем днес ние това, което сме“, споделиха Ива и Велислава Костадинови.

„За нас е отговорност да сме внучки на такава баба. Всичко каквото имаме да си казваме, си го казваме. Обичаме градивната критика. Ние ще изпълним нашите най-хубави песни. Насочени сме към авторския ни репертоар“, казаха още те.

Целия разговор вижте във видеото.