Култура

Български музиканти развълнуваха диаспората ни в Париж

От Euronews България Euronews България

С бурни аплодисменти беше удостоен концерта "Вълшебството на класическата музика", който се проведе в Париж през изминалия уикенд. Българските таланти Вероника Илиева, Никол Самарева, Преслав Ламбев и Aлена Герджикова развълнуваха българската диаспора с изпълненията на романтични произведения на Шопен, Крайслер, Сен-Санс, Дебюси, Рахманинов и други в Парижката зала  в сърцето на Латинския квартал на френската столица.

Талантите на възраст от 13 до 18 години, отдадени на музиката и балета получиха възможността да посетят и опознаят Париж - вдъхновение на безброй световни личности от света на изкуството.

И четиримата изпълнители са участници в престижни конкурси и лауреати на национални и международни награди.

По време на престоя си в Париж те се срещнаха със свои връстници от българското училище "Кирил и Методий", а гимназистите от учебното заведение Мая и Александър бяха водещи на концерта.  

Специалните гости на  събитието, пълномощните министри Емил Казаков и Александър Ковачев не скриха възхищението си от професионализма на артистите.  

 Инициативата се осъществява от сдруженията АРТАВЕНИР-Франция и ПОЛИФОНИЯ-България с финансовата подкрепа на Министерство на външните работи на Република България.