Култура

Ханс Цимер с концерт в Дубай през януари

От Euronews България Euronews България

Легендарният холивудски композитор и продуцент Ханс Цимер разкри, че ще изпълни концерт на живо в Дубай за пръв път. В интервю за Euronews музикантът каза, че хората могат да очакват „хаос“ и „нещо малко по-различно“. Новото шоу ще включва специално пренаписани аранжименти на някои от най-популярните му партитури. Цимер работи по втората част на филма „Дюн“ на режисьора Дени Вилньов. 

Кой саундтрак беше най-голямо предизвикателство за вас?

- Всеки един от тях. Защото проблемът е, че хората казват „да“ и след това се вълнуват. След това се прибирам вкъщи и намираш празна страница. И колкото повече опитваш, а всички очакват нещо ново от теб, толкова по-бяла става страницата. Тя се взира в теб и те измъчва. Възможностите, историите, пътуванията, които съм направил, музикантите, с които съм свирил... Точно както на това турне. Имам Лиза Джерард от “Гладиатор“, Лебо, гласът на Цар Лъв. Любимият ми китарист Гютри Гован. Не знаеш дали Джони Мар също ще бъде там.

Той ще участва на концерта Ханс Цимер Лайв в Дубай. Какво могат да очакват феновете? Какво ще видим?

- Ами хаос. Не, не... Сега ще е малко по-различно. Един от проблемите ми винаги е бил, че когато някой ми казва какво да правя, аз правя обратното. Едно от нещата, които ми казваха в началото е, че е трудно да се задържи вниманието на публиката в наши дни. Не трябва да правите нищо дълго. Но „Пирати“ например е с дължина 14 минути, „Черният рицар“ – 22 минути. Това са къси композиции.  Сега имам „супер група“, най-добрата група от музиканти, която съм имал някога. След това е забележителният Джон Федърстон, който отговаря за осветлението. Това е едната част. Другата е, че сега се отнасям към всичко, което ми попадне, като към голяма вечеря. Имаме си приказка.

Едно хубаво, интимно шоу с колко хиляди хора?

- Не знам. Някъде между 12 000 и 20 000. Мисля, че така трябва да се направи. Можете да разкажете повече истории, ако го направите по този начин.