Култура

Да разкажеш легенда чрез музиката: Певицата DIA за новата си песен „Самовила“

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Снимахме видеото към песента "Самовила" на едно магично място - фолклорният фестивал на народната носия в Жеравна - събирателен пункт на всички, които харесват фолклорното творчество. Това сподели певицата DIA, която предсатви новата си песен в ефира на „Добро утро, Европа“. Тя разказа, че по време на представянето на песента на фестивала хората са започнали да танцуват още когато са я чули.

Обикновено на хората им трябва повече време, трябва им да знаят песента. Но в Жеравна беше магично. Някои даже се преплетоха в нестинарски танц. Извиха голямо хоро. Настръхвам като го разказвам, за мен беше мечта да пея на този фестивал. Не знам дали знаете, но там е забранено да се внася техника. Но тъй като те ме поканиха, направиха изключение за нас. Ние влязохме с няколко дрона и камери, стативи, осветление. Изглеждахме нелепо, но пък се получи резултата, който виждате. Това ми е любимият видеоклип.

Песента е направена с Денис Попстоев, с който изпълнителката е работила и по песента "Изгори ме". Тя разказа, че с него вече се познават и работата е вървяла леко и приятно. Целта им е била всички да разберат легендата, която се разказва в песента „Самовила“ – че самовилите живеят в планините и Пирин е основният им „дом“. DIA признава, че въпреки че се занимава с народна музика, някои моменти от легендата са я изненадали.

Оттук нататък ми предстоят още нови песни и музика. С нея обаче искам да покажа по-лирична страна от мен. До момента правех предимно денс неща. Пак ще има фолклорни елементи, но ще е балада. Моя приятелка ми помага с написването на текста. Тя е учила народно пеене също с мен в музикалното училище.

Следващата песен ще е за лична история и е почти е готова, каза още DIA.

Цялото интервю вижте във видеото.