Европа

Рекорден интерес: 39 компании от ЕС заявиха за купуване общо 16,5 млрд. куб. м. газ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

39 европейски компании са подали заявки за закупуването на общо 16 и половина млрд. куб. м газ. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за Зеления пакт. По думите му това са рекордни резултати от съвместното закупуване на синьо гориво, организирано от Европейската енергийна платформа. 

Интересът на страните от Европейския съюз към съвместни покупки на газ продължава. В третия кръг от тръжни процедури доставчиците са подали оферти с общ обем 18,1 милиарда кубични метра газ, посочи в изявление изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович.

Платформата на ЕС непрекъснато дава отлични резултати при общите поръчки и координирането на покупките на природен газ. Това показва, че енергийната платформа на Общността помага на Европа да диверсифицира доставките си на газ извън Русия. Когато използваме колективната си тежест, за да договаряме по-поносими енергийни доставки и да поддържаме конкурентоспособността на европейския бизнес, то това наистина работи.

Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия

Рекордни количества газ бяха поискани по-рано от 39 европейски компании - общо 16,5 млрд. куб. м. Фирмите и доставчиците са се съгласили за 11,9 милиарда кубически метра, според ЕК.

Компаниите вече могат директно да договарят с доставчиците на газ.

Откакто механизмът за съвместни покупки AggregateEU беше стартиран през май, общите оферти на доставчици от трите търга, проведени до момента, възлизат на повече от 50 милиарда кубични метра, докато общото търсене, което беше удовлетворено, надхвърля 34 милиарда кубични метра, според Шефчович.

Европейските компании могат да регистрират необходимите им количества природен газ на Енергийната платформа на ЕС в кръговете за наддаване. Общото количество се търси на световните пазари,  след което международните доставчици на газ, с изключение на руските компании, са поканени да представят оферти за доставки за европейски клиенти.

Страните членките на ЕС решиха да осъществяват съвместни покупки на газ, за да осигурят по-стабилни цени за компаниите и да попълнят газохранилищата си на фона на руската война в Украйна. Освен това тази стъпка има за цел да предотврати членките да наддават една срещу друга за доставки на газ.

Като цяло Енергийната платформа на ЕС за съвместно закупуване на газ постига отлични резултати по отношение на съвместното търсене и координирането на закупуването на природен газ, даяви Шефчович.  

Европейският комисар призова механизмът за съвместно закупуване на газ „AggregatEU“ да бъде запазен и разширен за други стоки като водород или суровини.