Свят

Затвориха газовото находище в Грьонинген

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Niderlandia Gas Groningen AP Снимка: AP, архив

Когато през 1959 г. е открито газовото находище Грьонинген, това е богатство за холандската държава. Газът осигурява огромни приходи, но от 80-те години на миналия век земетресенията започват да измъчват жителите. През 2012 г. огромно земетресение кара местните власти да вземат мерки. Повече от 3000 къщи е трябвало да бъдат разрушени заради щетите от земетресението.

Казаха, че трябва да укрепят къщата. Казаха, че ще го направят преди известно време. Но всички процедури отнемат толкова много време, толкова са сложни и струват много пари - докато парите, които ще бъдат похарчени за къщите , за хората, всичко това отнема цяла вечност.

Ади Дост, местен

Първото земетресение е през 1986 г. През 2012 г. земетресение с магнитуд 3,6 и причинява огромни щети - и обществените нагласи започват да се променят . В началото на тази година парламентарно разследване установява, че правителството е отдало твърде голямо значение на добива на газ. Така от 1 октомври газовото находище Грьонинген е затворено. Миналия петък министър-председателят Марк Рюте посети засегнатите жители.

Знаем, че има директна връзка между земетресенията и добива на газ. За щастие можем да се справим и без това находище, но е наложително да го затворим заради безопасността на хората.

Марк Рюте, премиер на Нидерландия

В случай на изключително студена зима полето може да се използва за последен път.

Тази газова инсталация зад мен - каквито има много, разпръснати из Грьонинген, на върха на това огромно газово находище, вече е в по-голямата си част демонтирана. Жителите тук казват, че не толкова самите земетресения са им причинили такива неприятности, а най-вече реакцията на правителството след тях. Кранчето за газ може и да е затворено, но земетресенията ще продължат да измъчват този регион още дълги години.