Европа

Страните от Северно море ще увеличат производството на чиста енергия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

На среща на върха на правителствените ръководители, посветена на вятърната енергия в Северно море, председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен заяви, че ЕС и НАТО са стартирали съвместна работна група, която да разследва възможните заплахи за ключови сектори, включително енергетиката.

В белгийския град Остенде беше подписано споразумение за общи действия на 9 държави от ЕС за производство на ток от вятър в Северно море. Те се ангажираха да увеличат значително производството на чиста енергия от вятърни турбини и да намалят стратегическата си енергийна зависимост от Русия. Лидерите обещаха да подобрят сигурността на разрастващата се подводна електрическа мрежа, за да не става тя жертва на хибридни заплахи. В момента районът произвежда 30 гигавата електроенергия. Целта е до 2030 г. производството да се увеличи до 120 гигавата, а до 2050 г. - до 300 гигавата.

Основната тема тук не са толкова новите ангажименти. Основната тема е как да стигнем до действия? А това означава, че трябва да стандартизираме, да работим по-добре заедно, да синхронизираме много по-добре веригите за доставки.

Александър Де Кро, министър-председател на Белгия

Предизвикателство остава финансирането и изпълнението на тези проекти чрез собствени ресурси. От една страна, понастоящем Китай доминира във веригата за доставки на критични съединения, като например батерии. От друга страна, САЩ силно субсидират инвестициите, за да превземат сектора.

Потенциалът на Северно море за офшорна вятърна енергия е огромен. То е с най-доброто качество на офшорната вятърна енергия в света. А потенциалът, с който разполагаме, е достатъчен, за да се увеличи настоящото търсене на електроенергия в Европа шест пъти. Там има огромен потенциал.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика

Индустриалците посочват, че процедурите за получаване на разрешителни са твърде дълги за инвестиции във вятърна енергия. Европейският съюз заявява, че иска да облекчи административните въпроси, за да може до 2030 г. делът на възобновяемите енергийни източници да достигне малко над 42% от общото потребление.

„На първо място, това означава възможността всички заедно да произвеждаме декарбонизирана енергия с този голям план за офшорни вятърни централи, за който всички ще допринесем. Второ, това означава и желанието ни да изградим сектор, който да произвежда тези офшорни вятърни паркове в Европа. Франция е силно ангажирана с това“, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Срещата на върха за Северно море е втората по рода си. Четири държави: Белгия, Дания, Германия и Нидерландия, откриха тази нова област на сътрудничество, преди да я отворят за други участници тази година. Тази морска зона се радва на плитки води, което улеснява инсталирането на голям брой вятърни турбини. Франция иска да увеличи производството си до 40 гигавата до 2050 г.