Европа

Косово иска ЕС да въведе санкции срещу Сърбия заради случая „Банска“

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Президентът на Косово Вьоса Османи се обърна към европейските лидери в Гранада, където се провежда среща на върха на Европейската политическа общност, с призив за санкции срещу Сърбия. Тя подчерта, че ако сръбският президент Александър Вучич не научи урока си сега, ще повтори агресията отново и отново. За пореден път Османи заяви, че действията на Белград са аналогични на тези на Москва при анексията на Крим.

„Както знаете, на 24 септември Сърбия извърши акт на агресия срещу Косово чрез терористични и паравоенни групи. Този път косовската полиция успя да осуети и спре пълното осъществяване на този план“, каза президентът на Косово.

Това беше план за анексиране на северната част на Косово в стил Крим. И докато това се случваше, Сърбия, разбира се, също подготвяше военно струпване около границата на Косово, на всички почти 400 километра от границата, в размер, какъвто не сме виждали през последните 25 години.

Вьоса Османи, президент на Косово

„Всичко това показва, че за съжаление дори почти 25 години след войната в Сърбия съществува същият начин на мислене, а именно да заграбва чужди територии. И показва, че независимо от диалога, който се води в Брюксел между Косово и Сърбия, тяхното намерение е да използват сила, което и направиха на 24 септември“, допълни Османи.

Напрежението между Белград и Прищина ескалира на 24 септември, когато косовската полиция влезе в сблъсъци с въоръжена група в с. Банска, Северно Косово, при което един полицай и трима от нападателите загинаха.