Общество

„Киното свършва, но войната не“: Етнографският фестивал „ОКО“ разказва за героите между нас

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Това беше шок, голяма изненада за мен. Не бих се решила да направя подобно нещо, ако не бяха моите приятели. Те проповядваха фестивала на работа, сред приятели и познати. За три седмици събрахме около 70 000 лева.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ продуцентката и режисьорка Тетяна Станева, която е създател на Международния фестивал за етнографски филми „ОКО“, чието четвърто издание се провежда от 1 до 7 октомври в София. Мотото на фестивала е „Героите са сред нас“.

Киното свършва, но войната не. Чувството, след като свърши прожекцията, ме разтърси. За пореден път плаках, като гледах филма „Живот на предела“, защото разбирам, че тази история на екрана всъщност не е приключила. Просто киното спря, но историята и войната не спря.

„От тази несправедливост разбираш, че сега ние ще се върнем пак в тази реалност на бомбардиране, при което разрушават нашите градове и убиват нашите хора“, каза Тетяна.

„Тук ти гледаш, разбирайки, че то се случва и сега“, допълни тя.

Утре предстои закриването на фестивала, при което ще бъдат обявени резултатите от оценяването на филмите. Българските продукции се оценяват от украинско жури, а украинските – от българско.

„Днес е последният ден, който е най-натоварен – само физически един път ще покажем филма „20 дни в Мариупол“, който е номиниран от Украйна за Оскар“, отбеляза Тетяна. Прожекцията на филма е от 20 часа, като е необходима предварителна регистрация.

„Филмът е много разтърсващ и направен от журналисти, които останаха до последно в Мариупол специално, за да документират престъпленията на рашистите. Там мисля, че има кадри, които могат да бъдат доказателства в Хага за престъпленията на Русия“, посочи българката, родом от Бесарабия в Украйна.

Всички герои на филми са герои и в истинския живот, защото те се борят и не се смиряват с действителността на фронта.

Някои от филмите, показани на фестивала, могат да бъдат гледани и онлайн, на Neterra TV, до 31 октомври.

„Ние правим междукултурен диалог. Кога човекът има фобии и митове – когато не познава чуждата култура“, коментира режисьорката.

Тя подчерта, че е много важно с каква информация се „хранят“ децата и подрастващите.

Чувствам не просто умора в помощта за Украйна, а едно желание Украйна да се откаже. Европа не разбира най-важното, че това е борба за справедливост и истина. Ако се позволи на агресора да направи това, мислите ли, че другите империалисти и шовинисти по света няма да го последват?“, коментира още Тетяна.

Целия разговор вижте във видеото.