Политика

Шестте часа не-шоу, а работа за хората, които не пуснаха движението по магистрала „Тракия“

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Minyori Pregovori BGNES Представители на протестиращите миньори и енергетици отиват на преговори с правителството. Снимка: БГНЕС.

"Шоу" и "Тук сме заради хората".

Това се оказват две от най-често използваните реплики от депутатите в седемчасовия им разговор с миньорите във вторник. Днес правителството разпространи записа от срещата в парламента, след като през изминалите дни чрез телефоните на депутати от опозицията и представители на протестиращите избрани части от нея вече изтекоха в социалните мрежи. Оказа се, че реалната обща продължителност на разговорите е била малко повече от четири часа - заради няколко почивки.

В тях народните представители и министрите от кабинета също така няколкократно споделят отношението си един към друг - че няма смисъл да си говорят помежду си, а само с хората.

Острите спорове около българската енергетика се оказват предшествани от друго крайно неразбирателство - дали срещата в Народното събрание може да се излъчва на живо в интернет или не. Непосредствено преди началото на разговора медиите останаха изненадани, че не могат да присъстват не просто в залата, а дори на първо време и в сградата. Заради това решение част от присъстващите - както депутати, така и представители на миньорите, взеха нещата в свои ръце. С личните си мобилни телефони те започнаха да излъчват срещата във фейсбук. Депутати в профилите си, а синдикалистите на енергетиците - в затворени групи на работещите в мини и ТЕЦ-ове.

 

Denkov Pregovori BGNES Акад. Николай Денков, министър-председател. Снимка: БГНЕС.

„Тук не е мястото да се почва предизборна кампания! После, ако искате, отидете на среща с протестиращите и стриймвайте. Но тук молбата ми е да говорим по същество“, настоява премиерът Николай Денков, още преди всички присъстващи да са се събрали в залата.

Отговаря му Тошко Йорданов от ИТН:

„Това не е Министерският съвет. Ако беше по Ваша покана, да ги бяхте извикали в Министерския съвет. Това, че вие сте дошли - ние нямаме нищо против да дойдете. Дори като парламентаристи искаме да дойдете, но вие не можете да ни казвате дали ще се излъчва или не“, опълчва се той.

Словесният сблъсък между двамата продължава и по друга тема, преди изобщо да са достигнали до съществената, за която са се събрали - енергетиката. Повод за пререкание става списъкът с присъстващи, заради който в началото част от миньорите не са допуснати да влязат в залата.

„Не искам да слушат тук предизборни речи“, предупреждава министър-председателят.

„Предизборните речи така или иначе ще ги чуят“, отсича в отговор депутатът от партията на Слави Трифонов.

 

Toshko Yordanov ITN BGNES Тошко Йорданов, ИТН. Снимка: БГНЕС.

Диалогът им, който ангажира вниманието на цялата препълнена зала, е прекъснат от Костадин Костадинов, който се обръща към премиера:

„Ако всички са дошли, предлагам да започваме, защото няма смисъл да си говорим с Вас.“

Залата в Народното събрание е препълнена, а началото на срещата се забавя с около час. Една от причините е суматохата, създадена от списъка със синдикалисти, които могат да участват в разговора.

„Е, с'а ще ги пуснат хората - не се притеснявайте“, успокоява страстите депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Участниците в срещата са насядали около елипсовидна маса. В единия ѝ край са представителите на миньорите и енергетиците. В другия - депутати от управляващите партии и ДПС, както и министрите от кабинета. В третия край са народните представители от опозиционните „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Двата политически края на масата за преговори през цялото време разменят реплики. Опозицията - че управляващите лъжат миньорите. Управляващите - че опозицията е дошла да прави шоу и кампания.

В първите си думи по същество премиерът Денков, на чиито покани за срещи предните два дни миньорите не се отзоваваха, благодари, че вече сядат на една маса. Обяснява причината за изпращането на териоториалните планове - 30 септември бил вече съвсем краен срок, чието неспазване ще лиши страната ни от европейските пари. Денков също така уточнява, че част от исканията и твърденията на протестиращите не са верни. Думата след това взима Димитър Манолов от КТ "Покдрепа". По средата на изказването си обаче той е прекъснат. Делян Пеевски забелязва, че един от присъстващите на срещата снима разговора. Размахвайки пръст, депутатът от ДПС отново заявява, че срещата е „за да решат проблема на хората, а не за да правят шоу“.

 

Delyan Peevski DPS BGNES Делян Пеевски, ДПС. Снимка: БГНЕС.

 

„Нека да спрем излъчването и шоуто“, зове Пеевски, а експремирът Кирил Петков го допълва: „За да решаваме истинските проблеми“.

И темата за стрийма отново влиза в дневния ред, изхвърляйки оттам тъкмо подхванатата същинска тема - за затварянето на въглищните централи. От „Възраждане“ настояват, че, след като срещата е предложена от протестиращите, те трябва имат финалната дума по този въпрос.

Хората ви отговориха, пет пъти ли да ви отговорят. Я ТИХО“, намесва се Кирил Петков.

След края на лиричното отклонение стрйимовете в интернет са спрени... уж. На 200 км от Народното събрание барикадиралите се на АМ „Тракия“ миньори следят дебата именно в социалните мрежи. Но не в публичните страници, а в заключени миньорски групи. А Димитър Манолов продължава прекъснатото си изказване:

„Не се опитвайте да предлагате на тия хора пари. Работата изобщо не опира до пари. Ако почнем да си говорим за тия 36 заплати, аз мога да ви направя аргументация за до 100 заплати“, казва шефът на КТ „Подкрепа“.  

Премиерът Денков му благодари и понечва да каже нещо, но е прекъснат от вицепрезидента на КНСБ Огнян Атанасов:

И от името на КНСБ, ако можем да кажем няколко думи, не е добре, че трябва да ви напомням да обръщате внимание и на двата синдиката“.

 

Kiril Petkov PPDB BGNES Кирил Петков, ПП-ДБ. Снимка: БГНЕС.

 

Атанасов предупреждава, че разговорите едва ли ще продължат, ако се спори по въпроси, които не са по темата на дискусията. Уверява премиера, че синдикатите не искат невъзможни неща, както Денков подметна. И добавя: "Мога веднага да ви кажа предварително за какво още ще кажете, че е невъзможно".

Някак разговорът стига до очакваните пари за зеления преход. Денков подчертава, че тези европейски пари към момента са все още български. Но ако страната ни не изпълни условията за получаването им, средствата щели много лесно да бъдат преразпределени към други държави. Министър-председателят отбелязва и разнобой между различните синдикални организации, които не били единодушни по различните въпроси. Обръща внимание и на политическото присъствие в залата:

Някои хора, включително на тази маса, искат хаос. Ясно е, че ние не сме от тези хора“.

Изначално напрегнатият тон допълнително се изостря с всяка следваща разменена реплика. С въпрос за енергийната стратегия се намесва още един синдикален представител - Бисер Бинев. Пита дали тя се съобразява с ПВУ или ПВУ се съобразява с нея. Денков определя въпроса като чудесен и заявява, че ще се работи по тази стратегия, която трябвало да бъде готова преди години.

„Вие сте шестите или осмите, които ни казват, че започват работа по стратегията“, контрира Огнян Атанасов от КНСБ.

Геополитическият оттенък, който се оказва неизменна част от последните проблеми на правителството, отново става част от разговора. Премиерът подчертава, че най-ефективният начин страната да получи парите по плана, е като следва европейските правила. И вметва, че вероятно сред присъстващите има хора, които искат България да излезе от ЕС и НАТО. Синдикатите също влизат в тона – предавайки въпрос от протестиращите, който били чули на блокадата:

„Господин премиер, сега е моментът да покажете кое е по-важно за вас - съдбата на хиляди хора, които сега са по барикадите, или парите от Брюксел“, формулира го синдикалистът Йорданка Германова.

Денков не успява да отговори, защото Асен Василев опитва да вземе думата. Но е групово прекъснат от присъстващите, които настояват да чуят премиера по темата:

„Тези средства от Брюксел трябват именно заради хората на барикадата и е добре това да бъде разбрано“, приключва въпроса Денков.

Някъде по средата на разговора идва и мигът, който предизвика допълнително вълнение и напрежение - както в Народното събрание, така и по блокадите:

„Излезнах преди малко, защото от един час и малко телефонът ми не спира да звъни. Знаете ли кой ме търси? Икономическа полиция или национална, не знам си каква ми се представиха преди малко. Започват да ме привикват както мен, така и колегата господин Дяков. Това ли е начинът ни за водене на преговори“, атакува синдикалистът Бисер Бинев.

 

Dimitar Manolov Podkrepa BGNES Димитър Манолов, КТ "Подкрепа". Снимка: БГНЕС.

Настъпва поредната суматоха. Потушава я Пеевски, който предлага 15 минути почивка, за да се изясни въпросът.

„ОК“, разрешава премиерът Денков.

Неизвестно колко време селд това срещата е подновена. Неизвестно, защото записът е изрязан. Разговорът продължава, а в началото му отново се говори за полицията. Костадин Костадинов твърди, че органите на реда са атакували протестиращите. Денков бързо отрича и определя думите на лидера на "Възраждане" като лъжи, но въпреки това се обажда на вътрешния министър Калин Стоянов. Изглежда силовият министър не отговаря на първото позвъняване, защото минути по-късно Денков прекъсва свое изказване с думите:

„Извинявайте, звъни ми министърът на вътрешните работи. Ало...“ - казва Денков и вдига телефона над пуснатия микрофон. А след разговора обобщава: „Както и очаквах – дезинформация“'.

Най-активни в разговора от страна на политиците са именно премиерът Денков и „Възраждане“. Към края на срещата от „Има такъв народ“ отново се активизират. В шумотевицата Тошко Йорданов се намесва, че в документите от Европа 2026 г. няма срок по нито един въпрос.

„Господин Йорданов, когато не разбирате от нещо, много ви моля да не се месите“, срязва го Асен Василев. Йорданов обаче не се предава и отново настава суматоха.

Макар и да прави забележка на Василев, че такъв тон не е от полза на хората, Делян Пеевски застава зад финансовия министър. Депутатът от ДПС атакува Йорданов с напомняне, че, когато е можел, Слави Трифонов не е направил правителство и не е помогнал на хората в залата, а е „избягал като бъзливец“.

„Те имат 11 депутата и се опитват да говорят“, суфлира му Кирил Петков.

Острият тон остава неизменна част от срещата - от началото ѝ, от същината ѝ и от края ѝ. В крайна сметка, след часове на спорове и нападки, политиците и представителите на протестиращите стигат до частично разбирателство. Консенсусните точки са изброени в списък, подписан от присъстващите:

„Изключително важно е да не объркаме екземплярите и някой да не си тръгне с грешен екземпляр от тук“, суети се премиерът Денков. Малко преди това той – провокиран от синдикалист - тържествено е обещал, че ще си подаде оставката, ако точките в документа не бъдат изпълнени.

Срещата в Народното събрание се проведе пет дни след като миньорите блокираха АМ Тракия. Отне на участниците в нея цял ден. Блокадата обаче остана - шосето е барикадирано, а миньорите – недоволни. И готови да продължат – дори след приетото от парламента споразумение, договорено зад закритите/открити врати.