Политика

Правителството пусна почти пълния запис от срещата с енергетиците

От Euronews България Euronews България
Denkov NS BGNES Премиерът Денков след срещата с енергетиците в НС. Снимка: БГНЕС

Министерският съвет изпрати до медиите запис на срещата между премиера акад. Николай Денков, министри, депутати от повечето парламентарни групи и представители на протестиращите енергетици и миньори. Разговорите се проведоха във вторник и продължиха над 6 часа, а записът на правителството е около 4 часа.

Намаленият обем вероятно се дължи на почивките, в които заседаващите са излизали. Липсва и заключителната, работна част на заседанието в по-тесен формат, на който окончателно са били договорени текстовете. 

Срещата се проведе в сградата на Народното събрание на пл. „Батенберг“ и бе закрита за представителите на медиите. От време на време обаче депутати от "Възраждане" пускаха в социалните мрежи живи излъчвания, което доведе до напрежение вътре. Пак те към края на преговорите публикуваха и проект на споразумението от 8 точки.

На извънредно заседание в сряда след три часа бурни дебати в пленарна зала, освирквания и дори викове за „оставка“ на правителството, със 133 гласа споразумението между правителството и енергетиците беше прието. Преди това обаче отделни депутати, отново от опозицията, се усъмниха, че то не отразява в цялост исканията на протеста, договорени във вторник. 

Вероятно именно последните две събития са причина за решението на Министерския съвет да публикува записа. 

Споразумението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН гласува “против”.