Европа

Най-малко 51 души са убити при руски ракетен удар в Харковска област (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Най-малко 51 души са убити при руски ракетен удар по хранителен магазин в Харковска област, Североизточна Украйна.

Сред загиналите при атаката, извършена около обяд в село Гроза е и шестгодишно момче. Още седем души са ранени. Поразени са хранителен магазин и кафене. Около 60 души са били в кафенето, присъствайки на поклонение след погребение, заяви министърът на вътрешните работи Игор Клименко, който предостави данни за броя на загиналите. По предварителна информация от Киев селото е било поразено от ракета "Искандер". Спасителните екипи претърсват с часове тлеещите отломки на повредените сгради. 

Това е едно от най-смъртоносните нападения във войната от месеци насам, според президента Володимир Зеленски и други високопоставени служители в Киев.

 

Harkov Udar AP (1) Снимка: АР

Нападението беше извършено в момент, когато Зеленски присъстваше на среща на върха на около 50 европейски лидери в Испания, за да получи подкрепа от съюзниците на Украйна. Той осъди удара като "очевидно брутално руско престъпление" и "напълно умишлен терористичен акт".

Преди войната селото е имало население от около 500 души. Гроза и други части на източната Харковска област бяха завзети от Русия в началото на войната и отвоювани от Украйна през септември 2022 г. Селото се намира само на 30 км западно от Купянск, ключов район за руските военни усилия. Зеленски е посетил района във вторник, за да се срещне с войниците и да инспектира оборудването, доставено от Запада.

При руски обстрел в Херсонска област бяха нанесени сериозни щети на болница. Четвъртият етаж на болницата в град Берислав е "напълно разрушен", а на останалите етажи са нанесени щети. Нападенията срещу болници се смятат за военни престъпления. Берислав, който е разположен на брега на река Днепър, често е подлаган на обстрел от руските сили, тъй като е близо до фронтовата линия.