Европа

Зеленски: Най-важното сега е да се удържи Харков

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че в момента най-важното за контраофанзивата е град Харков да удържи и да запази източния фронт силен. Държавният глава и неговите съветници са притеснени за бъдещето на Харков с оглед на наближаващата зима и евентуалните руски атаки по енергийни инфраструктурни обекти.

 

Обсъдихме отбраната срещу руските обстрели, енергийните доставки до градовете и селата в района на Харков. Трябва да браним енергийната инфраструктура, възстановяването на къщи и социални сгради. Необходима е работа с местните управници, министърът на енергетиката, изпълнителните директори на енергийни компании.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно властите в Кремъл съобщиха за нови украински атаки с безпилотни летателни апарати. Руската противовъздушна отбрана е свалила общо 31 нови дрона, изстреляни тази нощ от Украйна над Белгородска, Брянска и Курска област. Няма информация за жертви или сериозни щети. Според областния управител на Брянска област Александър Богомаз Киев е използвал касетъчни боеприпаси, но информацията не е потвърдена. Киев получи клъстърните муниции от САЩ преди близо месец на фона на сериозни критики не само от Москва, но и от други държави. Касетъчните боеприпаси са забранени в над 100 страни по света.