Цвят

Изложба в Мадрид проследява 30 години от творческия път на Пикасо

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Точно преди 5 десетилетия през 1973 г. Светът се разделя с едно от най-големите имена на изобразителното изкуство на 20 век – Пабло Пикасо. Разделя се с него, но творчеството му остава да живее вечно. В чест на наследството на испанеца, в музея Тисен в Мадрид беше представена изложба с негови творби и такива на други художници, повлияли на Пикасо.

"За Пикасо няма граници между свещеното и обикновеното, между миналото и бъдещето. За него всичко е еднакво. Важна е била традицията и културата, от които произлизаме. Той е бил типичен средиземноморец - смесвал е умело класическото и религиозното наследство, съвместявал е всички езици“, каза Палома Аларко, куратор.

На откриването на изложбата на 4 октомври специален гост беше внукът на Пикасо – Бернар Руиз-Пикасо. Той определи творчеството на дядо си като една сложна книга.

Книга, която не е трудна за четене, но е доста сложна. Мисля, че съм израснал като човек чрез творбите, които съм видял и музеите, които съм посетил. И това не е интелектуален път, а по-скоро път на възприятието. Начин да се вземат елементи от миналото, да се модернизират, да се присвояват неща, да се обновяват. И за мен дядо ми със сигурност е важен в тази история на изкуството“, посочи Бернар Руиз-Пикасо, внук на Пабло Пикасо. 

Роденият в Малага художник живее през по-голямата част от живота си във Франция. Твори близо 80 години, а изложбата в Тисен проследява 30 от тях. Общо 22 картини на Пикасо са подредени по двойки с 22 на други велики художници като Ел Греко, Рубенс, Гоя и Делакроа. Съсредоточена върху три конкретни сюжета, тази изложба се фокусира и върху личния живот на Пикасо, като показва портрети на първата му съпруга Олга, на самия Пикасо и на семейството му.

Жителите и гостите на испанската столица ще могат да се насладят на изложбата до средата на януари.