Цвят

Пикасо е черпил идеи и образи от средновековното испанско изкуство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Два шедьовъра, разделени от около два века и половина. От едната страна, тъмният портрет на Дон Хуан Хосе де Аустрия, от бароковия художник Хуан Карено де Миранда от XVII век.

От другата – „Моряк“ от Пабло Пикасо, може би най-известният и влиятелен художник на съвременната епоха.

Тази изложба в Берлин проследява как художници от минали периоди са повлияли на испанския гений и са го превърнали в емблематичен творец на XX век.

Този диалог с историята на изкуството винаги е бил много важен за Пикасо. Особено с испанското изкуство. Пикасо е роден в Испания и като испанец много рано се запознава с много различни испански форми на изкуство, особено на религиозно изкуство. Не само в църквите, но и в музеите, а понякога и на улицата. Това се случва повече в Испания, отколкото на много други места. И Пикасо е правил именно това.

Габриел Монтуа – куратор на изложбата

Изложбата отбелязва 50 години от смъртта на Пикасо.

Творбите са дошли от два музея, „Берггрюен“ в Берлин, който има голяма колекция на гения, но в момента е затворен за ремонт, и „Боде“, който разполага с голяма колекция от средновековно испанско изкуство. И художникът е черпил вдъхновение от класическите майстори на четката.

Това е цялата тайна на Пикасо – че той винаги успява да прекрои познатото по такъв начин, че то заживява нов живот. Прави това през целия си живот. С напредването на възрастта той се обръща отново и отново към себе си. Кубизмът в творчеството му, например. Е не е бил негов собствен, Жорж Брак е един от първите пионери на кубистичния стил, но златните му години са били между 1909 и 1914 г. И Пикасо го налага отново и отново. В изложбата имаме една малка картина от 1940 г, където можете да видите влиянието на кубизма.

Габриел Монтуа – куратор на изложбата

Понякога приликите са поразителни. Като например „Седяща жена“ на Пикасо, висяща до дървена скулптура на Мадоната от XV век.

Пикасо е бил майстор да вземе пример от съществуващото изкуство и да го превърне в новаторско.

Експозицията „Испански диалог“ вече отвори за широката публика и ще бъде в музея „Боде“ до 21 януари 2024 г.