Европа

Киев съобщи за пробив на юг по няколко руски отбранителни линии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Въздушни кадри показват последиците от битката за село Роботине в Запорожка област. Генерал, ръководещ контраофанзивата на Украйна, твърди, че въоръжените сили на Киев са направили пробив в няколко руски линии в южната част на страната.

Специалните сили на Киев твърдят също, че са извършили атаки в Крим. Президентът Зеленски акцентира на следващите месеци като изключително важни за контраофанзивата.

"Правим всичко възможно да снабдим нашите военни с повече системи за противовъздушна отбрана преди зимата. Очакваме определени решения от нашите партньори. Но цялата работа в регионите, която се отнася до физическата защита на критични съоръжения и спешното възстановяване, трябва да бъде завършена преди настъпването на зимата", заяви Зеленски.

Придвижването на юг се осъществява по-бавно от светкавичните завоевания преди година в североизточната част на страната. Но украинските войски са превзели редица села и официални лица твърдят, че се готвят за нови настъпления около Роботине и други селища.

"Министерството на отбраната на Обединеното кралство твърди, че на 28 септември руските сили за противовъздушна отбрана много вероятно са свалили един от собствените си изтребители над Токмак, на около 20 км зад сегашната фронтова линия", посочи Саша Вакулина, журналист от Euronews.

Токмак е силно укрепен град, който често приема руски щаб, командващ един от най-оспорваните сектори от фронтовата линия. Тази щабове обикновено са защитавани от специални системи за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег. Те поддържат много висока степен на готовност, тъй като Украйна продължава да нанася ефективни дълбоки удари срещу такива обекти.