Свят

„Има и други начини“ как да се финансира помощта за Украйна, заяви Байдън

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува "отровената атмосфера" на политическия живот в САЩ. Изказването му бе направено ден след импийчмънта на председателя на Камарата на представителите – Кевин Маккарти.

Освен това президентът обеща, че скоро ще произнесе голяма реч относно военната помощ за Украйна. В нея ще покаже, че е изключително важно да продължи военната и финансовата подкрепа за страната.

"Можем да подкрепим Украйна в следващия транш, който ни трябва. Има и други начини, чрез които можем да намерим финансиране, но няма да говоря за това сега", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Байдън също така призна, че политическият хаос в Републиканската партия, който парализира долната камара на Конгреса, го притеснява във връзка с помощта за Украйна.

"Ще изложа аргумента, че е изключително важно и в интерес на Съединените американски щати Украйна да успее и да победи... Знам, че мнозинството от американския народ все още подкрепя Украйна, както и мнозинството от членовете на Конгреса, както демократи, така и републиканци. Не трябва да позволим различни политически игри да блокират тази помощ", допълни Байдън.

Байдън не пожела да отговори колко време САЩ ще бъдат в състояние да продължават тяхната военна и финансова помощ, ако Конгресът не приеме нова помощ за Украйна, както настоява Белият дом.

Междувременно стана ясно, че САЩ са изпратили на Украйна повече от един милион единици ирански боеприпаси, които са били конфискувани през 2022 г.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ, отговорно за операциите в Близкия изток, каза, че на Украйна са били изпратени близо 1.1 милиона патрона с калибър 7.62 мм.

Те са били конфискувани от военноморските сили на САЩ през декември 2022 г., от пратка на иранските Революционни гвардейци за силите на хусите в Йемен.